Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия свика Съвета за сигурност на ООН заради случая „Скрипал“

[post-views]
В Ню Йорк започва 74-то Общо събрание на ООН

United Nations Office at Geneva, Switzerland

Русия свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по случая „Скрипал“, съобщи постоянният представител на Москва в организацията Василий Небензя. По-рано Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия отхвърли възможността руските служби да участват заедно с британските си колеги в съвместно разследване по казуса с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
На извънредно заседание Организацията за забрана на химическите оръжия разгледа обстоятелствата по случая „Скрипал“. С 15 гласа против, 6 за и 17 въздържали с инициативата на Москва и Пекин, Русия да стане част от разследването, не получи зелена светлина.
Британците определиха извратеното по думите им искане като диверсионна тактика за отвличане на вниманието от важните въпроси, на които руските власти трябва да отговорят. Москва от своя страна обвини Лондон, че не води прозрачно разследване и умишлено държи Русия встрани от него.

Александър Шулгин – постоянен представител на Русия в ОЗХО:

„Беше ни казано, че можем единствено да бъдем информирани за резултата от разследването на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия, само ако Великобритания се съгласи, но познавайки тези т.нар. наши партньори, не можем да разчитаме на благоволение.“

Казусът „Скрипал“ повиши градуса на напрежението между Запада и Русия и доведе до невиждан от времето на Студената война срив в отношенията им. Лондон е категоричен, че в покушението е използвано руското бойно отровно вещество „Новичок“. Москва от своя страна отрича да има вина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани