Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стачки във Франция и Германия блокираха въздушния транспорт в цяла Европа

[post-views]
Стачка в Германия oтмени 4 полета от София до Франкфурт и Хамбург

STACHKA LETISHTEВъздушният транспорт в цяла Европа е блокиран заради стачка на служителите в авиокомпаниите „Луфтханза“ и „Ер Франс“. Стотици полети бяха отменени, включително и до България, а хиляди пътници останаха в безизходица по германските и френските летища. Служителите настояха за повишаване на възнагражденията в сектора.
Френската авиокомпания „Ер Франс“ отмени една четвърт от предвидените полети заради стачните действия. Само за 2 месеца това е шестият случай на организирано недоволство на служителите на компанията, които настояват за увеличение на заплатите си с 6%. Пилотите, наземният и кабинният екипаж на „Ер Франс“ обявиха, че ще стачкуват най-малко още 4 дни до края на месеца.
Хаосът по международните летища стана още по-сериозен заради аналогични протести в Германия. Авиокомпанията „Луфтханза“ отмени близо 800 полета от и до летищата във Франкфурт, Мюнхен и Кьолн, което засегна повече от 90 хиляди пътници.

„Тези, които губят най-много от цялата история са хиляди пътници, които нямат възможност да резервират нови полети и плащат много по-скъпо. Това просто не е справедливо.“

„Разбирам, че искат повече пари, но не е редно това да ни засяга пряко. Затова просто не мога да го приема.“

Германският профсъюз „Верди“ също поиска увеличаване на възнагражденията на повече от 2 милиона служители в публичния сектор. От синдиката обявиха, че при предстоящите преговори ще повишат натиска върху работодателите и заплашиха, че стачните действия ще обхванат още железопътния транспорт, детските заведения и сметоизвозването.

Най-ново

Единична публикация

Избрани