Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп: Русия, приготви се, ракетите идват към Сирия!

[post-views]
Тръмп за убийството Джамал Хашоги: ЦРУ няма доказателства срещу престолонаследника

25-trumpВойната думи между САЩ и Русия се разгорещява. Американският президент Доналд Тръмп предупреди Москва да се подготви за ракетите, които САЩ ще изстрелят, в отговор на предполагаемата правителствена химическа атаката в сирийския град Дума. По-рано през деня високопоставени руски представители заявиха, че ще отговорят подобаващо на всяка една военна авантюра на САЩ.
Тръмп отправи предупреждението си в социалната мрежа „Туитър“. „Русия се закани да свали всички ракети изстреляни срещу Сирия. Приготви се Русия, защото те ще дойдат хубави, нови и „умни“,  казва Тръмп в туита си.
„Не трябва да сте партньори с животното, убиващо с газ, което убива собствения си народ и се наслаждава на това!“, написа още американският президент. Малко по-рано през деня руският посланик в Ливан Александър Засипкин заяви, че Москва си запазва правото не само да сваля американски ракети, но и да унищожава източниците им. Освен САЩ, Франция също обяви, че обмисля планове за военни удари срещу всички химически обекти на режима в Сирия. Великобритания също изрази готовност да се включи в операциите. Дали ще последват военни удари не е ясно, но  се появиха опасания за тях и то още в близките дни, след като два авиационни регулатора европейският „Ероконтрол“ и руската „Росавиация“, предупредиха авиокомпаниите за опасност от ракетни нападения в Източното Средиземноморие.
Междувременно Световната здравна организация заяви, че разполага с данни за повече от 500 души, които може да са засегнати от предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума. Организацията поиска незабавен достъп до района на атаката, като посочи, че описаните от местните медици симптоми сочат за излагането на токсични химикали.
Русия и Сирия продължават да отричати да определят обвиненията, като манипулация на Запада.
Последните събития се разиграха на фона на поредния провал на Съвета за Сигурност на ООН да създаде разследващ  механизъм, който да проверява всички сигнали за използването на химическо оръжие в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани