Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийската армия си върна контрола над град Дума – Русия разположи там военна полиция

[post-views]
Русия и Сирия започват съвместни военни учения

voenni_Rusia_SiriaИ още една новина по темата за Сирия. Силите на сирийския президент Башар Асад обявиха, че са установили пълен контрол над град Дума. Той беше последната крепост на антиправителствените сили в района на Източна Гута край столицата Дамаск.
Малко след новината за превземането на град Дума, сцена на поредната предполагаема химическа атака в Сирия, руското министерство на отбраната обяви, че е разположило там военна полицейска мисия, която да следи за реда и сигурността.
От ведомството посочват, че ситуацията там се нормализира.
Битката за град Дума продължи няколко седмици. Края на операцията дойде, след като и последните бунтовници, заедно със семействата си напускаха тази сутрин града, като част от договорения с руската армия евакуационен план.
Град Дума, някога център на антиправителствените протести срещу режима на президента Башар ал Асад, беше последния анклав на съпротива край столицата Дамаск.
Над 1600 цивилни са загинали при правителствената операция срещу град Дума, по данни на неправителствената организация Сирийската обсерватория за човешките права.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани