Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зелена светлина: Русия пуска химическите експерти в град ДУМА

[post-views]
Случаят „Скрипал“: Международни експерти потвърдиха британската позиция

Org_zabrana_him_oruzieСледователите на Организацията за забрана на химическите оръжия могат да посетят сирийския град Дума в сряда. Това обяви Русия, която отрече обвиненията на САЩ, че умишлено блокира достъпа на международните експерти до мястото на предполагаемата химическа атака от 7 април.
Експертите от Организацията за забрана химическите оръжия пристигнаха в Сирия в събота, за да проведат разследване за предполагаемите атаки с химическо оръжие в град Дума. Независимо, че градът е изцяло под контрола на сирийския режим следователите ще получат достъп до района 11 дни след атаката. Това провокира САЩ да обвинят Русия, че умишлено не представят достъп, за да може да прикрият следите от химическото нападение. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли американските обвинения и увери, че страната не пречи на разследването. Москва твърди, че причина за забавянето са били наказателните военни удари на САЩ, Франция и Великобритания.
Междувременно сирийската армия обяви, че през изминалата нощ противовъздушната отбрана е активирана след фалшив сигнал за ракетно нападение.
В началото на деня държавната телевизия на страната излезе с информация, че  над Сирия са били свалени няколко ракети, които са били насочени срещу две военни летища- в провинция Хомс и край столицата Дамаск.
Късно снощи външните министри на ЕС в обща декларация призоваха за подновяването на  мирните преговори за Сирия, като се упражни натиск върху режима в Дамаск, да се върне на масата за преговори под егидата на ООН в Женева.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани