Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

С въдица само край Дунав

[post-views]
С въдица само край Дунав

риболов дунавРиба ще може да се лови в района на Дунавския парк и по време на едномесечната забрана за риболов на пролетно-лятно размножаващи се видове. Това стана ясно от заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, която е публикувана на сайта на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
За пръв път се разрешава на любителите да ловят риба в р. Дунав, в района на Дунавския парк. Досега в Ломско за любителски риболов по време на забраната бе определено само блатото в кв. Моминброд. Останалите разрешени места за любителски риболов по време на забраната на територията на област Монтана са участък от язовир „Огоста” и баластриерните водоеми на р. Огоста в района на с. Громшин, община Бойчиновци.
 Забраната за улов на риба по време на размножителния период ще продължи до 31 май в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. За рибностопанските обекти от 500 до 1500 м надморска височина забраната започва от 1 май и свършва на 14 юни, уточняват от ИАРА. Уловът на карагьоз (дунавска скумрия), е забранен до 15 май. Продължава забраната и за улов на есетрови риби – чига, моруна, пъструга и руска есетра.
 Стопанският риболов пък е забранен целогодишно в акваторията пред устията на вливащите се в р. Дунав притоци и канали в радиус от 200 м от средата на устието на съответния приток. За района на Лом това е устието на р. Дунав. Стопанският риболов е забранен целогодишно и в лимана на Ломското пристанище, както и в разливището под Горни Цибър – от р. Км 713 до устието на Цибрица.
 В списъка на забранените участъци за стопански риболов в Дунав са всички зони около АЕЦ „Козлодуй”. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата, гласи още заповедта на министър Румен Порожанов. Глоба от 200 до 500 лв. заплашва нарушителите на забраната.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани