Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общ фронт: Г-7 осъди външната политика на Русия

[post-views]
Общ фронт: Г-7 осъди външната политика на Русия

G-7_Toronto-2018Групата на най-развитите индустриални страни в света Г-7 осъди външната политика на Русия и заплаши Москва с нови санкции. Това се казва в приетото от външните и военни министри  на страните-членки изявление по време на двудневната им срещата в канадския град Торонто.
Срещата в Торонто е подготовка за тази на върха през юни в град Квебек и залага тона на бъдещите отношения между Запада и Русия. Домакинът на срещата, канадският външен министър Кристия Фрийленд коментира, че страните от Г-7 споделят дълбоката си загриженост от неприемливото поведение на Русия.  Освен за опита за покушение срещу бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, Москва е обвинявана за напрежението в Източна Украйна, анексирането на Крим, съучастие в престъпленията на сирийския режим, както и водената кибервойна срещу западните демокрации.
Министрите от Г-7 и ЕС ще създадат работна група, която да наблюдава поведението на Русия и която да координира съвместни действия срещу агресивната политика на Москва.
По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за нови санкции, ако Русия не изпълни задълженията си по Минското споразумение за решаване на конфликта в Източна Украйна.
В отговор външният министър Сергей Лавров определи изявлението като „русофобско“, като посочи, че страната ще прояви търпение към западните й партньори.
Междувременно в руската Дума започна работата по изготвянето на списък с контра санкции срещу САЩ.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани