Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Армения продължават: Опозицията иска нов премиер и предсрочни избори

[post-views]
Протестите в Армения се разрастват – десетки хиляди отхвърлиха примирието в Нагорни Карабах

Armenia-protesti

Продължаващите вече втора седмица протести в Армения не стихват, независимо от оставката на премиера и бивш президент Серж Саркисян. Опозицията настоява за  предсрочни избори и назначаването на временен премиер. Управляващата Републиканска партия отхвърли исканията като „неконституционни“
Хиляди симпатизанти на опозиционното движение „Граждански договор“ се събраха на централния площ в столицата Ереван, след като лидерът на партията Никол Пашинян призова към гражданко неподчинение. Освен в столицата Ереван демонстрации се повеждат и в други градове на страната. Около 100 души са блокирали с превозни средства магистралата от столицата към международното летище „Звартноц“, съобщава руската информационна агенция „Интерфакс“. До новите протести се стигна, след като насрочения за през деня разговор между управляващите и опозиция се провали, защото двете страни не успяха да се разберат за темите на срещата. Независимо от оставката на премиера и бивш президент Серж Саркисян опозицията е убедена, че промяната е козметична и е време страната временно да се управлява от премиер от народа, който да подготви провеждането на предсрочни избори.
Политическата криза в Армения започна именно заради  решението на Саркисян да стане премиер, след като в края на втория си и последен президентски мандат прокара промени в Конституцията и превърна страната от президентска в парламентарна република.
Именно тази рокада разпали искрата на тлеещото обществено недоволство, породено от хроничната високата безработица в бившата съветска република.

 

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани