Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг предупреди Москва заради Македония: Никой извън НАТО няма думата за бъдещите членки

[post-views]
ДЕЗИНФО: НАТО насърчава фашизма в Европа и използва прокси войни, за да унищожи Русия

nato rusiqНАТО остава отворена за смислен диалог с Русия, независимо от опасния модел на поведение на Москва през последните години. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция ден преди срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел.
Очаква се натоварена министерска среща в Брюксел. Ситуацията в Сирия след наказателните удари срещу режима на Асад, ядрената сделка с Иран, която е под въпрос заради евентуалното изтегляне на САЩ и бъдещата постоянна тренировъчна мисия на Алианса в Ирак са сред наболелите теми в дневния ред. Важен момент в разговорите ще е разширяването на НАТО на Западните Балкани, което допълнително обтяга отношенията на Алианса с Москва. Никоя държава извън НАТО няма думата за бъдещите членки, заяви Столтенберг. Той коментира заплахата на руския посланик в Македония, който предупреди Скопие, че ако влезе в НАТО „ще се превърне в легитимна цел“, Столтенберг заяви:

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

“Цялата идея, че Русия няма да приеме някои страни да станат членки на НАТО е политика на сфери на влияние, при която Великите сили контролират малките държави. Това е в противоречие с всичко, към което НАТО се стреми. Важно е правото на всяка нация да реши собствения път, това е фундаментален принцип на НАТО.”

Ключов момента на срещата е, че повечето решения, които ще се вземат, ще заложат тона на предстоящата среща на Върха на лидерите и ръководителите на страните –членки на НАТО  през юли в Брюксел.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани