Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев: В настоящата геополитическа обстановка изпълнението на задачите на ВС изисква повече колективни усилия и достатъчно ресурси

[post-views]

6-bocev„За нас колективният подход на развитие и използване на Въоръжените сили е без алтернатива. Съвместно можем да постигнем повече и с по-голям ефект. Към това следва да се стремим в следващите години. В контекста на настоящата геополитическа обстановка, изпълнението на задачите на Въоръжените сили изисква повече колективни усилия и заделяне на достатъчно ресурси, като същевременно се отчитат националните особености и произтичащите правни задължения“. Това заяви днес, 26 април, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев при провеждането на демонстрация на военни способности на българските Военновъздушни сили, с участието и на военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили, в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“.
Генерал-лейтенант Боцев благодари на участниците в демонстрацията за старанието, както и на всички български военнослужещи за техния стремеж да се докажат и да представят достойно страната си, въпреки съществуващите финансови и технически ограничения.
Той посочи, че по отношение на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната, България е изпратила своя Национален план за присъединяване, в който са отразени планираните дейности. Участието ни в ПСС е в рамките на националното ниво на амбиция и наличните ресурси. „Очакваме активно развитие в следващите месеци, което да доведе до практически по-ефективен процес на придобиване на военни способности и тяхното съвместно използване“, заяви той.
Генерал-лейтенант Боцев посочи участието на България в текущите мисии и операции на ЕС. Сред тях той отличи операцията в Босна и Херцеговина „Алтея“, като фактор за поддържане на сигурността в страната и добър пример за практическо сътрудничество между Европейския съюз и НАТО, което има добавена стойност. Началникът на отбраната подчерта необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете организации, в изпълнение на Съвместната декларация от Варшава.
„Сътрудничеството и интеграцията са заложени в ДНК-то на Европейския съюз и благодарение на тях вече постигнахме много в различни области. Сегашната обстановка обаче, изисква да потърсим по-задълбочена интеграция, така също и в областта на сигурността и отбраната“. Това заяви председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос.
„България е една от държавите от Европейския съюз, изложена както на предизвикателствата от Изток, така и на тези от Юг, и въз основа на своя опит играе жизненоважна роля по време на своето председателство на Съюза. Както вече споменах при последното ми посещение в страната, сега е от първостепенно значение да запазим набраната скорост, да продължим с изграждането на нашата визия и в областта на сигурността и отбраната“, категоричен бе генерал Костаракос.
„Искам отново да се възползвам от възможността да изкажа своята висока оценка за трайния ангажимент на българските Въоръжени сили към мисиите и операциите на Европейския съюз в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и да изтъкна техния професионализъм и успешен принос“, заключи председателят на Военния комитет на ЕС.
В Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ представителите на Военния комитет на ЕС наблюдаваха демонстрация на военни способности, в която военнослужещи от военните формирования 28000 – Граф Игнатиево, 26030 – Безмер, 52090 – Долна Митрополия, 24900 – Враждебна, 32990-Пловдив, 22800 – София, 44510 – София, 54320 – София, както и екипи от Военномедицинска академия, участваха в изпълнението на изключително важни задачи по „Търсене и спасяване на катапултирал се пилот във вражеска територия“ и по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (Air Policing).

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани