Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Когато бедствието „Тръмп“ връхлетя Белия дом

[post-views]
Когато бедствието „Тръмп“ връхлетя Белия дом

0000364180-article2В началото на януари т.г. адвокатите на Доналд Тръмп отчаяно се опитват да спрат публикуването на една книга, за която твърдят, че накърнява правото на неприкосновеност на личния живот на президента и е пълна с клевети. Книгата обаче излиза няколко дни по-рано от предвиденото и се  продава в огромен тираж. Става дума за творбата на Майкъл Улф „Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп“. Това е една несъмнено скандална книга, но тя няма как да бъде друга, след като нейният главен герой е най-скандалният президент на най-могъщата държава в света. 
Майкъл Улф е опитен 64-годишен журналист от Ню Йорк, който твърди, че за написването на книгата е интервюирал над 200 души от близкото обкръжение на Тръмп, като за целта е имал достъп до Белия дом и според собствените му думи се превръща в „муха на стената“, част от интериора на президентската резиденция. 
Книгата е хроника на заключителния етап от президентската кампания и първите месеци от управлението на Тръмп. Според Майкъл Улф Тръмп нито е искал да става президент, нито пък е вярвал, че това може да се случи. Цялата му кампания е замислена, за да промотира телевизионната му кариера. Неслучайно Тръмп прави точно обратното на това, което се очаква от един успешен кандидат за президент – той лъже, обижда, гневи се и се държи изключително нетолерантно към малцинствата, маргинализираните групи, както и спрямо конкурентите си в надпреварата. Но-най абсурдното в цялата ситуация е, че Тръмп никога не е бил политик и няма ни най-малка представа как функционира и как може да бъде управлявана най-сложната политическа машина в света – тази на американската администрация. През август 2016 г., когато социологическите проучвания показват, че Тръмп изостава от Хилари Клинтън с 15–17%, кампанията на ексцентричния милиардер получава неочаквана подкрепа от един друг милиардер – Боб Мърсър и дъщеря му Ребека. Те наливат значителни средства в предизборната битка, но в замяна карат Тръмп да повери кампанията си в ръцете на един от лидерите на консервативното крило в Републиканската партия Стив Банън. 
В нощта след изборите, когато разбира, че печели, Тръмп, по думите на Майкл Улф, първоначално е объркан, след това – ошашавен, а накрая – ужасен. Само ден по-късно обаче той се преобразява и вече си вярва, че заслужава поста и че е напълно способен да бъде президент на САЩ. Понеже няма никакви политически връзки, Тръмп формира екипа си на случаен принцип. Сивият кардинал в него първоначално е въпросният Стив Банън, който тласка президента към най-крайните решения за ограничаване на имиграцията и излизане от Парижкото споразумение за климата. Но основният стълб в обкръжението на Тръмп са дъщеря му Иванка и нейният съпруг Джаред Къшнър – отродоксален евреин с възгледи, близки до Демократическата, а не до Републиканската партия. С голяма мъка президентът е отклонен от желанието му да назначи за шеф на кабинета зет си. 
ogyniyarost3В крайна сметка администрацията на Тръм функционира на принципа на хаоса – отговорностите в нея са неясни и всичко зависи от моментните настроения на президента. А той обикновено е под впечатление от последния човек, с когото е разговарял. Всъщност големият проблем не е, че Тръмп не разбира нищо от политика и държавно управление, а че той нито иска, нито може да се научи на това. Скоро сътрудниците му разбират колко е трудно да подадат конкретна информация на човек, който не чете нищо, не се интересува от подробности, статистически данни, исторически справки и анализ на ситуацията. А когато разговаря с някого, слушането му е най-малкото селективно. Единственото, което вълнува Тръмп, е одобрението на собствената му персона – от семейството, от сътрудниците и най-вече от медиите. Без да го казва в пряк текст, Майкл Улф ни представя една личност, която е инфантилна в много отношения и е истинско бедствие за управлението на САЩ. Парадоксът е, че тази личност е успяла да стане милиардер и президент. Но в живота и в политиката има много нелогични неща. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани