Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел атакува ирански цели в Сирия

[post-views]
Израел атакува ирански цели в Сирия

cheloИзраел атакува десетки ирански военни обекти в Сирия в отговор на ракетни нападения срещу негови позиции на окупираните Голански възвишения, съобщи израелската армия. Поразена е почти цялата иранска инфраструктура на сирийска територия. По-рано Израел съобщи, че през нощта срещу четвъртък срещу Голанските възвишения са изстреляни 20 ракети от територията на Сирия. Нападенията срещу израелските позиции са извършени под командването на иранския генерал Касем Солеймани. Според Израел ракетите са били изстреляни малко след полунощ от членове на иранските бригади „Ал Кодс” срещу предните постове на израелската армия на Голанските възвишения. Няма жертви и щети.

Израелското командване е информирало Русия преди да нанесе ударите на сирийска територия. Засега няма реакция от Техеран. 

Израел окупира по-голямата част от принадлежащите на Сирия Голански възвишения през 1967 г. и по-късно ги анексира с ход, който не е признат международно, припомня БиБиСи. 

Израелски самолети са разрушили пет сирийски противовъздушни (ПВО) батареи тази сутрин, нанасяйки тежък удар на противовъздушната отбрана на изстрадалия сирийски президент Башар Асад, съобщават израелските медии. Държавната информационна агенция САНА съобщи, че израелски ракети са били прехванати и свалени от противовъздушната отбрана. Най-малко 23 души са били убити при ударите, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания, са загинали петима сирийски войници и 18 бойци от проправителствените сили. Руското военно министерство твърди, че 28 израелски изтребителя са участвали в удара, изстрелвайки повече от 60 ракети, добавяйки, че Сирия е свалила повече от половината ракети на Израел.

САЩ подкрепиха израелските действия. „Израел има пълно суверенно право да се защитава”, заяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. „Станалото показва, че на иранския режим не може да се има доверие”, добави тя и подчерта, че президентът Тръмп „е взел правилното решение за оттегляне от споразумението с Иран”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани