Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Agur, ЕТА ohore! (Сбогом, ЕТА, чест!)

[post-views]
Agur, ЕТА ohore! (Сбогом, ЕТА, чест!)

Spain End of ETAОколо десетилетие след като спря с атентатите, Баската сепаратистка организация ЕТА очаквано обяви, че се самораз-пуска. Това стана на 2 май, а новината, че ЕТА „напълно разпуска всичките си структури” беше изпратена в писмо до институциите в страната на баските и до граждански организации, съобщи АП. 

Писмото стана известно на широката общественост, след като беше публикувано от испанския онлайн вестник „Ел Диарио”. В него ЕТА признава неуспеха си в разрешаването на баския „политически конфликт”. В писмото все пак се посочва, че усилията за баска независимост ще продължат, предаде „Ройтерс”. „Конфликтът не започна с ЕТА и не свършва с края на пътуването на ЕТА”. 

В писмото организацията обяви, че е „разпуснала напълно всичките си структури” и че „повече няма да изразява политически позиции, да подема инициативи или да взаимодейства с други актьори”. Тя обещава занапред да се стреми към „обединена, независима, социалистическа баскоговоряща и непатриархална Баска страна”, но ще преследва тези цели извън рамките на ЕТА.

Разкаяние и недоверие

През април от организацията се извиниха за четирите десетилетия кървави атентати. При въоръжената си борба ЕТА е отнела живота на 853 души. Баската кампания и сепаратиското движение постепенно отслабнаха, отчасти заради отхвърлянето на насилствената тактика на ЕТА, но и заради липсата на подкрепа, след като баският регион получи по-голяма фискална автономия през 1981 г. Нелегалната организация се отказа през 2011 г. от въоръжената борба. „Подобно нещо не трябва да се случва повече никога. Разбираме, че през тези години сме причинили много болка. Искаме да проявим уважение към загиналите, ранените и потърпевшите от действията на ЕТА и съжаляваме за това”, се казва в изявлението. 

Докато Европейската комисия приветства съобщението, за окончателното разпускане на баските сепаратисти, испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се саморазпуска, „шумотевица и пропаганда” и се зарече да продължи преследването на екстремистите от баската сепаратистка групировка. Испанският премиер отбеляза, че групировката не е постигнала целта си за създаване на независима държава на баските чрез насилие. „Каквото и да прави или говори, ЕТА няма да намери начин да остане ненаказана, каза Рахой. – ЕТА може да обяви своето изчезване, но нейните престъпления, както и мерките на съдебната система, няма да изчезнат.” 

Испанският външен министър Хуан Игнасио Соидо Алварес каза, че силите за сигурност „продължават да преследват терористите”. „Членовете на ЕТА не получиха нищо, след като престанаха да убиват, както няма да получат нищо и за заявлението си, че се разформироват”, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Трибуна на жертвите

В момента, в който ЕТА отбеляза окончателното си разпускане, изчисленията показват, че продължилата 40 години тяхна кампания е струвала 25 млрд. евро на испанската област Страна на баските, изчислява френският вестник „Еко”. Десетилетията шантаж и терор са оставили отпечатъка си върху баските икономически среди, продължава изданието. Трудно е да си спомним колко кървави бяха терористичните кампании в Северна Ирландия и в Страната на баските, но съобщението на ЕТА е повод за празнуване, писа по повода „Гардиън”. С него се слага край на последния свързан с насилие конфликт в Европа и на последната въоръжена група, но това трябва да бъде и повод да си направим изводи, подчертава изданието. По света има множество кървави конфликти и не трябва да пренебрегваме опасността от завръщане на насилието в Европа, ако не вземем правилните стъпки, за да го предотвратим. Испанското правителство може да твърди, че конфликтът е приключил чрез засилени мерки за сигурност, и това без съмнение е част от историята – успехът на силите за сигурност, както в Страната на баските, така и в Северна Ирландия, определено изигра ключова роля. Но е важно да си припомним, че това не е цялата история. Ако такива групи получават политическа подкрепа, е много трудно те да бъдат победени с военни средства. Ако конфликтът се върти около политически проблем, трябва да се намери политическо решение – а това изисква диалог, подчертава в. „Гардиън”. 

„France 24” и „Уолстрийт джърнъл” дадоха трибуна на близките на жертвите от дългогодишния конфликт. „Терористи или сбъркани идеалисти?” пита американското издание и освен на жертвите, дава трибуна и на резултатите от допитване до общественото мнение, според които въпреки терора баските смятат членовете на ЕТА за идеалисти. 

Има ли бъдеще сепаратизмът?

Какво ще стане оттук нататък в Страната на баските? На правителството в Мадрид му липсва въображение да улесни баската идентичност дори след ЕТА, отговаря „Айриш таймс”. Изчезването на терористичната групировка не означава, че баският национализъм ще спре да иска независимост. Радикалните партии в автономния регион са увеличили четирикратно подкрепата за себе си с помощта на мирни действия. 

 „От Мадрид досега няма никакъв знак нито за щедрост, нито за въображение, с които правителството да подходи към мирното сепаратистко движение в Каталуния. Не се очаква подобно разбиране и към мирните действия към повече независимост в Страната на баските”, смята изданието. Сроред „Айриш таймс” липсата на визия може да се окаже трагична за кралството, тъй като според много наблюдатели и за двата региона е възможно да се намери решение чрез легитимирането на референдуми за независимост. Според тях при един свободен избор аргументът в полза на независимостта почти сигурно ще загуби, но това няма да стане ако електоратът не получи възможността за такъв свободен избор. Защо тогава Испания не вземе да реформира конституцията си, пита изданието. Отговорът, според „Айриш таймс”, се крие в природата на испанския национализъм, преимуществено интуитивен, точно както е баският или каталунският национализъм. Така Испания не е способна да разбере истинската дълбочина на баското и на каталунското чувство за национална идентичност, заключава изданието. 

Кои са те?

etaЕТА е съкращение от „Euskadi ta Askatasuna“, което преведено от този не индоевропейски език означава Баска родина и свобода. Създадена е от студенти-марксисти през 1958 г. по времето на режима на Франсиско Франко. Организацията се бори за създаване на независима държава в Северна Испания и в Южна Франция. 

Първата въоръжена акция на групировката е предприета едно десетилетие по-късно – застрелват Мелитон Мансанес – шефът на франкистката полиция в град Сан Себастиян. Един от ударите, който ги вкарва в световните заглавия е през 1973 г. На 20 декември взрив, заложен в специално прокопан под мадридска улица тунел, хвърля във въздуха колата на назначения от Франко за премиер и евентуален негов наследник адмирал Луис Кареро Бланко. Силата на взрива е толкова силна, че автомобилът изхвръква над съседна 5-етажна сграда и се разбива в двора й. 

1980 г. е най-кървавата в актива на организацията. При различни атаки си отвита около 118 души. 

През 1983 г. членове на испанските спецслужби формират т. нар. „Групи за антитерористично освобождение“ (ГАЛ), които унищожават заподозрени във връзки с  ЕТА лица. 

През април 1995 г. лидерът на опозиционната тогава Народна партия, станал по-късно премиер на Испания – Хосе Мария Аснар, оцелява в атентат на ЕТА, а през август се проваля опитът на сепаратистите да ликвидират крал Хуан Карлос I в Майорка. 

През септември 1998 г. ЕТА обявява, че спира огъня. На следващата година започват преговори, които са неуспешни и примирието е прекратено. Първият атентат, с който се подновява войната на ЕТА, е на 21 януари 2000 г. в Мадрид – с кола-бомба е убит армейски подполковник. 

 Заглавието на статията е слоган, добил популярност напоследък след разпускането на ЕТА и изразява остатъчната подкрепа за групировката

Най-ново

Единична публикация

Избрани