Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След ударите на Израел в Сирия – Техеран осъди „наказателната акция”

[post-views]
Израелската армия нанесе въздушни удари в Сирия

israel

Иран определи въздушните удари на Израел по цели в Сирия, като „явно нарушение на суверенитета на страната“, и заяви, че тя има пълно право да се отбранява. Това е първият официален коментар на Техеран по повод израелската наказателна акция срещу ирански военни обекти на територията на Сирия.
Наказателната операция на израелската армия от четвъртък е най-мащабната от последните няколко десетилетия по цели в Сирия. Тя беше твърдият отговор на Тел Авив за 20-те ракети, изстреляни срещу израелски военни позиции в Голанските възвишения. Израелската армия е категорична, че зад атаката стоят ирански бойци. При ударите бяха унищожени всички ирански военни бази.
През годините Иран, като ключов съюзник на сирийския режим, увеличи многократно военното си присъствие в Сирия с войници и техника, както и с финансиране на проправителствените сили.
Израел приема тази политика като директна заплаха за националната си сигурност. Досега двете враждебни една към друга страни не са влизали в директен конфликт.  

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани