Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Под въпрос: Северна Корея заплаши да отмени срещата с Тръмп

[post-views]
Северна Корея предупреди: САЩ изпуснаха златна възможност

USA_KoreaСеверна Корея заплаши да отмени срещата с американския президент Доналд Тръмп, ако САЩ продължават да настояват страната да предаде ядрените си оръжия. Предупреждението дойде няколко часа, след като Пхенян отмени планираната среща с представилите от Южна Корея, заради започналите американско-южнокорейски учения.
Заплахата на Северна Корея да отмени насрочената за 12 юни в Сингапур среща между Ким Чен ун и Доналд Тръмп дойде, като гръм от ясно небе.
Реакцията на Пхенян е отговор на изказването на съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който заяви , че Северна Корея трябва да се откаже не само от ядрените си оръжия, но и от балистичните си ракети.
„Ако продължават да ни притискат да се откажем едностранно от ядрените си оръжия, то не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за срещата на върха със САЩ“, заяви севернокорейският външен министър Ким Кие–гуан.
Първите пукнатини в добрите отношения се появиха малко след началото на годишните военновъздушни военни учения между армиите на САЩ и Южна Корея. За Вашингтон и Сеул маневрите имат изцяло отбранителна цел, но Пхенян ги обяви за провокация. След последните развития на Корейския полуостров, появилата се надежда за постигането на траен мир в региона отново започна да избледнява.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани