Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изводите от форума ЕС – Западни Балкани: Световните медии коментираха срещата на върха в София

[post-views]
Изводите от форума ЕС – Западни Балкани: Световните медии коментираха срещата на върха в София

EU_ Balkani_predsedatelstvoЕвропейският съюз обеща по-силни връзки с Балканите, но без да говори за присъединяване. Фокусът на срещата беше изместен към горещите теми на международната сцена. Така световните медии коментираха Софийския форум на европейските лидери и колегите им от Западните Балкани.
Европейските лидери охладиха надеждите за бързо присъединяване на страните от Западните Балкани, отбеляза АФП. В София държавните и правителствени ръководители потвърдиха европейската перспектива, обещавана на страните от региона, но същевременно не скриха резервите си по отношение на скорошното разширяване на Евросъюза, допълниха от агенцията. С подобно заглавие излезе и британският вестник „Гардиън“.
Западните Балкани не бяха единствената тема на срещата в София, коментира френският вестник „Монд“. За съжаление на 6-те западнобалкански държави, основната тема на форума беше засенчена от актуални въпроси, свързани с Иран, Газа и отношенията със САЩ, допълни изданието. Вестникът отбеляза колебливия подход на ЕС към ново разширяване и припомни, че прекалената предпазливост към Западните Балкани може да се окаже в полза на Русия, Китай и Турция, които искат да играят по-голяма роля в региона.
Основната новина от срещата в София, според „Фигаро“, е решението Европейската комисия да задейства процес, който ще ѝ позволи да блокира екстратериториалния ефект от американските санкции срещу европейските компании, които искат да инвестират в Иран.
Македонските медии отделиха специално внимание на разговорите между Зоран Заев и Алексис Ципрас. Срещата на върха внесе нова енергия в отношенията между ЕС и страните от региона, коментира македонската телевизия „Нова“, но все пак фокусът не беше поставен върху разширяването, а върху механизмите за свързване, които да улеснят сътрудничеството между страните.

Най-ново

Единична публикация

Избрани