Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща Тръмп – Столтенберг: На масата – отношенията с Пхенян

[post-views]
Среща Тръмп – Столтенберг: На масата – отношенията с Пхенян

nato_usaСАЩ няма да преследват т.нар. „либийски модел“ за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон.
Изказването на Доналд Тръмп е в противоречие с позицията на съветника му по национална сигурност Джон Болтън, който заяви, че ядреното разоръжаване на Северна Корея трябва да стане чрез „либийски модел.“ С други думи, Пхeнян трябва едностранно да се откаже от ядрената си програма и да предаде всичките си оръжия за масово поразяване, както бившият либийски лидер Муамар Кадафи направи през 2003 г., отбелязва Би Би Си. Агенцията обаче допълва, че няколко години по-късно с помощта на Запада режимът на зеления полковник беше свален, а той самият – убит. Предложението на Джон Болтън беше посрещнато остро в Северна Корея, като страната заплаши да анулира предстоящата среща на Върха между лидерите на двете страни на 12 юни в Сингапур. Тръмп допълни, че ако бъде постигнат пробив по време на срещата, а именно Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, режимът на  Ким Чен-ун ще получи пълната протекция на САЩ.
Визита на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон имаше за цел да бъдат обсъдени темите за споделената финансова тежест на страни-членки, както и борбата срещу тероризма, но беше заместена от появилите се търговски търкания между САЩ и ЕС.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани