Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Екип изкарва 21 дни непрекъснато дежурство

[post-views]
Екип изкарва 21 дни непрекъснато дежурство

IMG_2717Непрекъснато дежурство от 21 дни изкарал екип от армейски свързочници, откъснат от света заради преспите през миналата година. Това разказва командирът на СОКМ подполковник Красимир Кадиев. Едва след три седмици воини от модул за борба с бедствията от Сухопътните войски успял да пробие пъртина и да стигне до отдалечения обект. През цялото време откъснатите от света имали храна и всичко необходимо за живот, като изпълнявали съвестно служебните си задължения. При нас още през есента се извършва зимно запасяване на обектите и личният състав няма проблем да изкара дори до 30 дни, без да се налага смяна, посочва подполковник Кадиев. „Осигурени са провизии – необходимите хранителни продукти. С отоплението няма проблем, тъй като основно захранването е от стационарна електрическа мрежа. Имаме и резервно захранване с дизелови агрегати, които са снабдени с необходимите количества горива”, обяснява той. 

СОКМ е разположена на територията на цялата страна и осигурява преносната среда и всички видове услуги за изпълнение на всички задачи от Въоръжените сили в тяхната ежедневна дейност, при привеждането им в по-високи степени на бойна готовност, както и при всички видове учения. Няма друго формирование с такава специфика като нашето, което е разположено в 41 войскови района из цяла България, посочва командирът.
Над половината от личния състав основно носи бойни дежурства и осигурява преносната среда за всички мисии и задачи на Българската армия и Въоръжените сили по комуникацията – глас, данни и видео изображения. Нашата дейност повече се вижда, когато дадена услуга прекъсне или липсва, заявява подполковник Кадиев. Формированието включва в състава си командване и 4 зони за управление на стационарни комуникационни възли. Специфично за формированието е голяма отдалеченост на неговите обекти от населени места. Средно това разстояние е около 50 км. Надморската им височина пък е от 800 м нагоре. 

Има и обекти, разположени на кота 2300 м.  Тези обстоятелства поставят на всекидневно изпитание хората и техниката. Тоест, проблемите не са на работните места на личния състав, а преди това – при придвижването към тях. Имаме обект, до който се пътува 50 км по черен път, казва командирът. Така транспортната техника, която е доста остаряла, се оказва от ключово значение, за да могат свързочниците да извършват пряката си работа по армейските комуникации. Все пак, обаче, напредък има. През миналата година с усилията на командира на Стационарната комуникационна и информационна система успяхме да закупим две моторни шейни, които до някаква степен улесняват част от дейността ни, заявява подполковник Кадиев. За тази година плановете са да бъдат купени още шейни за някои високопланински обекти, където преспите зиме надхвърлят 2 м.
Във формированието, освен военнослужещи, имаме и много цивилни служители. „Спецификата на работа при нас е много различна от навсякъде. Формированието е попълнено с личен състав около 98 на сто. Не знам дали в момента има формирование в Българската армия, достигащо този процент, като нашето”, допълва той.

Колкото и да е парадоксално, именно спецификата на работата, въпреки трудностите, привлича хора в системата. „Кадровата ни политика е да привличаме като цивилни служители наши колеги – военнослужещи, които са се пенсионирали или, ако са от войнишкия състав, са навършили определената с министерска заповед възраст за напускане. Подготовката на всеки при нас изисква доста време и работа, а те са готови, обучени специалисти. Освен това по-голяма част от личния състав носи бойни дежурства за които след това получава компенсация”, заявява подполковник Кадиев.

Освен че участват във всички учения на БА и ВС, хората от системата се включват и в планираните подготовки на своето формирование през годината. През тази година също се предвиждат командно-щабно учение на СОКМ и поредица от щабни учения и тренировки на всички зони. За мен главното е на първо място да запазим личния състав, изтъква командирът. В днешните динамични условия и съобразно спецификата на работа, нашите специалисти са много търсени извън армията, пояснява той.

2-StojanovПовече от отлична оценка
Оценката ми на труда и всекидневната дейност на колегите от СОКМ е повече от отлична, каза за в. „Българска армия” командирът на Стационарната КИС полковник Людмил Стоянов. Всеки техен пропуск би се отразил върху качеството на услугите, които предоставяме за управление на системата за командване и управление на Българската армия, допълни той.
„Използвам случая да поздравя колегите от СОКМ. Нещо повече – аз също съм служил в това формирование, заедно с голяма част от хората, които присъстват сега на тържеството. Пожелавам им да са живи и здрави”, заяви полковник Стоянов.

 

Ключови са ремонтът и възстановяването
Много важна за нас е дейността на ремонтно-възстановителните секции (РВС), казва майор Доброслав Добрев, началник на едно от формированията в СОКМ. „Има си процедури, те отиват на място. Поддържат изцяло „Странджа-2” в изправност, а също и оптичните кабелни линии, които са в основата на технологията MPLS. А тя е бъдещето на армейските комуникации”, посочва той.

Специфичното за работата на формированието са големите разстояния за достигане на обектите. За да си изпълняваме функционалните задължения според устава, за месец трябва да преминем около 2000-3000 км само за извършване на смените за дежурствата и за проверки. „Разчитаме много на хората, те са основата, гръбнакът на нашата система. Те дават бойно дежурство, поддържат в изправност системите, грижат се за непрекъснатото електрозахранване на обектите”, изтъква майор Добрев.

Както и при колегите, при нас също има затруднения с достигането до съответния обект, споделя майор Господин Златев, който е началник на друго от военните формирования в системата. Имаме планински обекти, които зимата са затрупани от снеговете, допълва той. По думите му, извозването на смените за дежурствата, или на проверяващи до тези места става със стара руска техника, която воините поддържат в изправност. А при повреда по свръзките, пак с нея съответните РВС-та тръгва с резервните платки и частите, за да възстановяват комуникациите.

Каквито са проблемите при колегите, такива са и при нас, казва друг началник на формирование – майор Тодор Кушлев. Колкото можем, успяваме по някакъв начин да поддържаме техниката, допълва той.
И на мое подчинение са няколко комуникационни възли, единият от които е високопланински, допълва колегите си майор Станислав Ангелов, който също е командир на формирование в системата. Справяме се с техниката, която имаме, колкото и да е остаряла, лаконичен е той.

„Съществуващите в системата РВС са разпределени на територията на цялата страна. Това са уникални подразделения, каквито има единствено при нас и никъде другаде във Въоръжените сили. Тези подразделения осигуряват комуникационно-информационната поддръжка и комуникационно-информационните услуги на видовете ВС, както и на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната“, пояснява подполковник Красимир Кадиев. Там са нашите най-добре подготвените хора, най-знаещите, най-можещите, обобщава той. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани