Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без еврото – втора класа членство в ЕС

[post-views]
Еврото поевтиня до едномесечно дъно, след като Макрон свика предсрочни избори във Франция

EVROЕдинадесет години след като стана член на ЕС България продължава да се вози във второкласния вагон от финансовата композиция на Съюза, защото все още не е приела единната европейска валута – нещо, което е задължена да направи, но без да има краен срок за това. Еврото е венецът на икономическата интеграция в ЕС – логичен завършек на процес, започнал с премахването на търговските бариери между страните в Съюза. Разговорите за приемането на еврото в България вървят отдавна, но едва през последните 2-3 месеца правителството излъчва сигнали, че смята да подаде заявка за влизане в Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, или в разговорния език на журналистите – чакалнята на еврозоната. Там всяка страна трябва да престои най-малко две години – време през което да стане ясно, че националната й валута има стабилен курс спрямо еврото. За България това ще е лесно, защото страната ни е във валутен борд вече 21 години и курсът лев/евро е фиксиран със закон. 
Най-очевидната полза от влизането в еврозоната е рязкото намаляване на сегашните транзакционни разходи при обмен на валута и по банковите преводи. Според изчисления на Института за пазарна икономика, икономиите само от разходи по обмяна на валута при външнотърговските сделки ще надхвърлят 450 милиона евро на година, което е почти 1% от БВП на страната. Спестените почти 900 млн. лв. ще останат у българските фирми и могат да се реинвестират. Отделно от това всички български граждани, които пътуват в страните от еврозоната, ще се отърват от досадната смяна на валута, свързана с неизбежното плащане на комисиони. 

Освен това влизането в еврозоната намалява рязко бизнес риска в България, което води до повишаване на инвестиционния рейтинг на страната, а от там – до намаляване на лихвите по фирмените, държавни или лични заеми. Опитът е показал, че кредитният рейтинг се повишава още при влизането на съответната страна в ERM-2. Членството в еврозоната автоматично означава, че България става част от Банковия съюз на ЕС, а това води до много по-стриктна регулация на банковия и финансовия сектор, защото тя вече ще се осъществява от Европейската централна банка (ЕЦБ). Накратко – ако през 2014 г. бяхме в еврозоната, катастрофата „КТБ“ вероятно щеше да бъде избегната. 

Въпреки очевидните ползи от влизането в еврозоната общественото мнение в България все още не е убедено, че този ход е правилен. Проучване на агенция „Алфа рисърч“ от ноември 2017 г. показва, че привържениците на еврото са съвсем малко повече от противниците му – 48 срещу 45 процента от анкетираните. В последните месеци в социалните мрежи върви истинска кампания срещу приемането на еврото.
Трудно е да се докаже, но не е изключено тя да е дирижирана от външна сила, която се стреми не толкова да уязви България, а да разколебае единството и солидарността в ЕС .

Аргументите срещу еврото звучат абсурдно за експертите, поради което те ги отминават с присмех и високомерие. И грешат, защото общественото мнение е важно за всяка публична политика на правителството, а финансовата култура на средния българин е на отчайващо ниво. Често можем да чуем журналисти и общественици да заклеймяват изхвърлянето от училищната програма по литература на някое стихотворение или разказ. Никой обаче не се тревожи, че от училищата и от университетите излизат младежи без елементарна икономическа грамотност, които евентуално може да знаят коя е баба Илийца, но като отидат в банка, не правят разлика между лихва и годишен процент на разходите по кредита, който искат. 

Най-често срещаният страх е, че влизането в еврозоната ще генерира висока инфлация без съответното повишаване на заплатите в България. „Това, което е струвало 1 лев, ще стане 1 евро“ – казват черногледците и хич и не щат да чуят за статистическите данни за инфлацията в източноевропейските държави, които приеха еврото в последните няколко години. А те са – Словения от 2007 г., Словакия – от 2009, Естония – от 2011, Латвия – от 2014 и Литва – от 2015.  Данните на Евростат показват, че инфлацията, предизвикана от приемането на еврото в тези страни, е между 0,2 и 0,3 процентни пункта, т.е. – ако без еврото тя би била 1%, единната валута ще я направи 1,2-1,3%. При това става дума за еднократен ефект. 

Малко по-йезуитско е твърдението, че с влизането в еврозоната България трябва да предаде валутните си резерви на ЕЦБ. Какво всъщност представлява валутният резерв? По данни от преди няколко месеца той е близо 47 млрд. лв. и се състои от следните компоненти – 14 млрд., които гарантират парите в обръщение, 13 млрд. пари на банките (т.нар. минимални задължителни резерви и свръхрезерви), фискален резерв от 12 млрд. и близо 6 млрд. финансов буфер. Разбира се, присъединяването към еврото означава, че БНБ ще замени 14-те млрд. лева в обръщение с тяхната равностойност в евро. Този обем евро няма да падне от небето – БНБ ще го получи в банкноти и монети от ЕЦБ, срещу което трябва да предаде активи на същата стойност. Т.е. – парите в обръщение в България вече ще бъдат гарантирани от ЕЦБ и е логично съответната гаранция да стои именно в ЕЦБ, а не в БНБ. Никой обаче няма да посяга на другите активи на българския валутен борд – парите на банките, на правителството и буфера, те си остават у нас. 

България ще печели от приемането на еврото, но защо не го е направила досега? Накратко – защото не е сигурна, че ще получи одобрение за тази стъпка от ЕС. За приемането на еврото си има ясни критерии и България ги покрива, но не така стои въпросът с приема в ERM-2. За прекрачването на прага на „чакалнята“ е нужен консенсус между сегашните 19 членки на еврозоната и ЕЦБ като критериите за това са до голяма степен политически. Шефовете на ЕЦБ се боят да не вкарат в еврозоната още една балканска държава със слаба икономика и нестабилни финанси. Съседството с почти фалиралата Гърция е голям минус за България, защото аналогиите са неизбежни, макар и напълно несправедливи. Затова експертите съветват България час по-скоро да влезе в банковия съюз на ЕС и след като престои там известно време, да докаже, че финансовата й система е стабилна и да кандидатства за ERM-2. Ако продължи тенденцията от последните година-две, то през това време доходите на българите вероятно ще се доближат още повече до средните в ЕС и така ще отпадне още един от политическите аргументи срещу приемането на страната ни в еврозоната. 

Единствената голяма и влиятелна държава в ЕС, която стоеше извън еврозоната, е Великобритания. С нейното напускане на Съюза ще се засили тенденцията важните икономически решения да се вземат в кръга на 19-те страни, приели еврото. Затова моментът е критичен за България, а и за Хърватия и Румъния, които също са заявили желание да влязат в еврозоната. Ако не успеят, трите балкански държави ще останат в периферията на ЕС и са обречени на еврочленство второ качество. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани