Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов тласък на делото срещу Пучдемон – Прокуратурата в Германия повтори искането за екстрадиция

[post-views]
Канада не допусна Пучдемон на своя територия – имиграционните му отказаха разрешение за пътуване

Karles-PuchdemonПрокуратурата в германската област Шлезвиг-Холщайн поднови искането си за временно задържане и екстрадиране на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. Местният върховен съд трябва да реши дали в крайна сметка ще предаде сепаратисткия лидер на испанските власти по силата на издадената заповед за арест.
Върховният съд на Шлезвиг-Холщайн отхвърли искането на Прокуратурата и остави Пучдемон на свобода с мотива, че няма повишаване на опасността той да избяга от страната.
Местните прокурори подновиха делото въз основа на допълнителни документи, изпратени от испанските власти. Припомняме, че Мадрид обвини бившия каталунски лидер в бунт, отцепничество и злоупотреба с публични средства. Според германското правосъдие Пучдемон ще бъде съден не само за държавна измяна, но и за тежко нарушаване на обществения ред.
Междувременно наскоро заелият премиерския пост в Каталуния Ким Тора назначи за правителствени съветници четирима от членовете на сваления кабинет на Пучдемон. Двама от тях са в затвора, а другите са бегълци от правосъдието. Поради тази причина испанският премиер Мариано Рахой забрани имената им да бъдат оповестени в регионалния държавен вестник. Според Тора обаче няма законно основание въпросните лица да бъдат лишени от възможността да заемат подобни постове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани