Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Изложението „Хемус” придобива силата на подиум за сключване на сделки.

[post-views]
Изложението „Хемус” придобива силата на подиум за сключване на сделки.

Т_MG_5217ова стана ясно при откриването на изложението през 2012 г. То беше посветено на темата „Отбрана, антитероризъм и сигурност”. На експозиционните площи в панаирното градче в Пловдив представиха своята продукция 65 фирми от 10 държави. „Хемус – 2012” беше открито с военна церемония от министър-председателя Бойко Борисов. Форумът отбеляза ръст на изложителите от 12 на сто.

_MG_5948
На всички изложения „Хемус” от последните години българските ВВС представят новостите в екипировката и въоръжението на хеликоптерите ''Пантер''
Това беше десетото юбилейно издание на „Хемус”. Още първият ден започна с продажби на българска отбранителна продукция. Борисов обяви, че е договорил сделка за произведени в ТЕРЕМ машини МТЛБ с гостуващия министър на отбраната на Ирак Саадун Ал Дулайми. Дори само за това си струваше идването ми на изложбата, каза премиерът пред журналисти. Той (иракският министър – б. а.) се колебаеше за стотина бройки, но сега си стиснахме ръцете за 500 бройки по 300 000 лв., уточни Борисов. По думите на министър-председателя пред завършване е и сделка за 36 млн. евро, с която „Кинтекс” ще достави специализирана техника на Алжир. Премиерът заяви, че се очаква да се договори и още една продажба за 55 млн. лв. Той апелира чуждите участници да купуват българско оръжие. В импровизиран разговор с китайски представители премиерът се пошегува, че би било добре, ако закупят поне по един патрон за всеки жител на Китай.

Още в първия ден на изложението тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов положи подпис под меморандума, с който беше учреден Индустриален форум. Идеята беше да се засили връзката между държавата, бизнеса и науката в областта на отбраната и сигурността. По време на протичащата в рамките на изложението международна научна конференция бяха представени повече от 90 разработки, а шест фирми демонстрираха качествата на продукцията си по време на артилерийска стрелба на полигон „Змейово”.

IMG_2507 2014: Щемпел за качество
Подкрепата на държавата за българския отбранителен бизнес е много важна, тя е своеобразен щемпел за качество. Това стана ясно по време на „Хемус – 2014”. Изложението беше 
най-голямата подобна проява за последните пет години. По думите на тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов в своята 135-годишна история българската отбранителна промишленост е преминала през различни етапи, тя познава възходи и сривове, но сега, в условията на членство на страната ни в НАТО и ЕС, е нужно България активно да участва в отбранителната политика на двете организации. Търсят се и нови възможности за модернизация на армията, за активно участие на отбранителната индустрия в икономическия живот.

_MG_5702Въпреки че съвременната икономическа ситуация в света наложи свиване на оръжейните пазари, паралелно протича процес на обновление на технологичното оборудване и технологиите в бранша, отчетоха участниците. Ускорено се внедрява ноу-хау и се засилва конкуренцията. Всичко това се видя и в експонираните изделия по време на „Хемус – 2014”. На изложението беше организиран и представителен щанд на МО
в който свои разработки представиха Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”, ВА „Г. С. Раковски”, НВУ „В. Левски”, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Военногеографската служба. Родната отбранителна индустрия също беше представена подобаващо от около 40 фирми, научни институции и организации. 

IMG_2583Свои щандове и експозиционни площи имаха „Арсенал”, „Аркус”, ВМЗ „Сопот”, „Дунарит”. Забележимо беше присъствието на холдинг ТЕРЕМ, който чрез своите дружества осъществява модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, ремонт на кораби, автобронетанкова техника, стрелково, артилерийско и ракетно въоръжение, боеприпаси, радиолокационна и свързочна техника. В изложението показаха своя продукция и 16 международни компании от страни като Германия, Франция, Италия, Австрия, Швеция, Турция. Редица официални делегации от Европа, САЩ, Азия и Близкия изток посетиха изложението, разговаряха с представители на Министерството на отбраната и се запознаха с постиженията на нашата отбранителна промишленост.

_MG_5513На заседание на Индустриалния форум по време на изложението участниците посочиха, че има няколко основни направления, в които българската отбранителна индустрия може да намери своето място. Една от посоките е развитието на индивидуалната екипировка на войника, като МО е възстановило дейността по научноприложния проект „Боец на бъдещето”. Друго направление е модернизацията на съществуващото въоръжение и техника, в това число повишаване на защитата и огневата мощ, включване на нови системи за комуникация, навигация и управление на огъня. Важна посока на сътрудничество между държавата и бизнеса е също повишаването на бойните характеристики и възможности на наличното въоръжение чрез използване на новоразработени бойни припаси, беше отчетено по време на форума.

Всъдеход спасява хора при бедствия

IMG_2603
Всъдеходът ''Спасител'' е отлично средство за оказване на помощ на населението при бедствия
Специална машина „Спасител” са разработили в „ТЕРЕМ – Ивайло” за извеждане на хора от райони на наводнения и други бедствия. Червеният бетеер с надстройка е собствена разработка на предприятието.
Машината всъщност е преоборудвана военна техника за граждански цели. Трансформацията не е била лесна. Първо се реже корпусът на бетеера, след това се монтират надстройката и вратите. Извършен е основен ремонт на ходовата част. Всички детайли и възли са ремонтирани или направо са монтирани нови. 
Старият бензинов двигател е заменен с дизелов, който е несравнимо по-икономичен. Разходът на гориво е спаднал драстично, достигайки 18–20 л дизел на 100 км, в сравнение с над 30 л бензин на 100 км преди. Поставени са нови фарове, както и други части от оборудването на машината. 
Всъдеходът има седалки за 10 души във вътрешността. Отделно върху машината може да се качат още 16 човека, които да бъдат евакуирани от мястото на наводнението. „Спасител” има и допълнителен двигател, с който да се извършва аварийно отводняване.
Бетеерът е оборудван също с лодка, въжета, елечета, аптечка за първа помощ, тоест – с всичко необходимо, за да бъдат спасени хората при бедствия. „Спасител” е амфибия, която на суша се движи с 80–100 км в час, а във вода плава с 8–10 км в час. Може да изкачва 30-градусови наклони.

Екшън край Марица
Получен е сигнал за подготвян терористичен акт – взривяване на един от мостовете в Пловдив на р. Марица. Поискано е съдействие от Министерството на отбраната и е поставена задача на 68-а бригада „Специални сили” и авиобаза „Крумово” да открият и неутрализират терористите…Така започна сценарият на динамичния показ по време на „Хемус – 2012”. Началото на действията беше отложено заради проливен дъжд и гръмотевична буря. На изпитание бяха подложени и зрителите от двата бряга на Марица. След половинчасово прекъсване бе дадено началото на демонстрацията…

При навлизане на хеликоптер „Кугар” в указаната зона терористите бяха забелязани да носят сандък към моста. Веднага чрез инфилтриране по способа „бързо въже”  в коритото на реката беше стоварена група от четирима военнослужещи. Командосите започнаха престрелка с двамата терористи, като задачата им беше да не ги допускат да стигнат до моста. Прикривайки се по двойки, воините от 68-а бригада заеха позиции и принудиха терористите да се освободят от сандъка с взривни вещества и да се укрият под бетонна плоча. Извикана беше още една група от Специалните сили, която също се спусна по способа „бързо въже” от „Кугар”. Заедно двете групи неутрализираха терористите. Във втората част на показа с помощта на хеликоптер от „Крумово” беше демонстрирно спасяване на бедстващ човек в реката.

Натовски дула върху руски машини
Бъдещето е в преоборудването на руски бази (на бойните машини – б. р.) с натовско въоръжение. Това казва управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло” – Велико Търново, инженер Светозар Стоянов. По време на изложбата „Хемус – 2014” предприятието представи своите нови разработки. Сред експонатите имаше познати от „Хемус – 2012” образци, чиито възможности са увеличени. Става дума за разширяване на използването и експлоатацията на голямокалибрените картечници, които се слагат по бронирани машини и танкове, заявява инженер Стоянов. Посетителите можеше да видят оборудвани с въоръжение и специални прибори автомобил „Хамър” и бетеери.

В завода са оборудвали картечниците така, че може да бъдат монтирани за стрелба от земя и сложени на какъвто и да е вид автомобил. Направихме нашите разработки, които да са мобилни, универсални и използвани навсякъде, посочи инженер Стоянов.Продължихме тези неща във връзка с изискванията на Българската армия за въоръжаване на мисиите, споделя управителят на „ТЕРЕМ – Ивайло”. Машините, с които българските бойци са на мисии, са въоръжени със 7,62-мм картечници. А изложените на „Хемус – 2014” са с калибър 12,7 мм.

Предприятието представи два варианта – 12,7-мм картечница NSVT и 12,7 с картечница ДШКМ. Отделно за защита на мисиите, конвоите, личния състав и техниката е създадена системата Jammer, допълва инженер Стоянов. Апаратурата служи за радиозащита срещу импровизирани взривни устройства. Системата действа в радиус 5 км, но и повече.     

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани