Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Изложение за оръжия, техника, технологии, наука

Glava1aПоредното изложение „ХЕМУС” ще се състои в Пловдив от 30 май до 2 юни. Традиционното събитие през 2018 г. ще има своето 13-о издание. Досегашните изложения и особено тези от последните години, доказаха, че България печели значителен авторитет от тази международна проява.

Световните лидери в отбранителния бизнес научиха пътя за Пловдив и охотно предлагат, редом с българските оръжейни фирми, най-новата си продукция и върховите си разработки. Поредицата „ХЕМУС” е синоним на една истинска история на успеха, въпреки обичайните за бранша и икономиката ни трудности през годините. На изложението вече може може да се види всичко – нови оръжия и техника, авангардни технологии, научни постижения, реализирани в конкретни изделия.

Специализирана международна изложба за отбранителна техника „ХЕМУС” е създадена с решение на Министерския съвет от 1995 г. Провежда се веднъж на две години, в последната седмица на месец май, на територията на Международен панаир – Пловдив и е под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката. Фондация „ХЕМУС – 95”, с принципал министъра на отбраната, е ангажирана с финансирането и организацията на изложбата.

През периода на своето съществуване изложбата преследва и постига своята основна цел – да стимулира развитието на отбранителната промишленост като предоставя на производителите и търговците възможност да представят въоръжение и бойна техника, както и целия спектър от отбранителни продукти. Създава възможности за кооперирани производства, ремонтни дейности и съвместни научно-технически разработки на нови изделия в областта на отбраната и сигурността.

IMG_4994От 2011 г. идейната концепция на изложбата бе разширена и обогатена в направленията отбрана, антитероризъм и сигурност. Особено място се отделя на иновациите и научно-развойната дейност. По традиция вече изложението се съпътства от научна конференция. На нея не само се изнасят десетки доклади и съобщения, но също така българските и чуждестранните участници обменят опит по вндряването на нови продукти и укрепване на връзката между отбранителния бизнес, научните организации и държавните институции. Паралелно с представянето на новостите на изложението в Пловдив, редица фирми и институции, с организационното съдействие на Института по отбрана „Проф. Цв. Лазаров”, извършват демонстрационни стрелби и покази на техника и въоръжение на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейво”. В рамките на „ХЕМУС” посетителите могат да присъстват на статични покази. На тях се демонстрират възможностите на съществуващи и нови образци въоръжение и техника в Българската армия и структурите на Министерството на отбраната. Атрактивна новост напоследък е и динамичният показ, който представят воините от 68-а бригада „Специални сили”. В зрелищно учение край река Марица те демонстрират бойни умения в екстремни ситуации. Представят елементи търсене, задържане и неутрализиране на терористи, действия на EOD тим по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства и други учебни теми.

Така постепенно през годините „ХЕМУС” се утвърди като изключително полезен форум на отбранителна и военна експертиза. Организаторите на изложението са категорични: „Опирайки се на натрупания опит и създадените традиции, разчитайки на създадените контакти и делови отношения с нашите партньори от Европейския съюз и НАТО, и страните от близо и далеч, съблюдавайки взаимния интерес, гледаме с оптимизъм към следващото изложение за отбранителна техника „ХЕМУС 2018”. Ние ви очакваме, добре дошли!”.

Програмата:
Място: Международен 
панаир Пловдив

30 май, сряда 
10.00 – 10.30 – Пресконференция в Конгресния център, зала „Пресклуб” 
11.00 – 11.30 – Церемония по откриване на изложението пред Палата 3
11.30 – 13.30 – Посещение на изложбата от официалните лица – Палата 3 и пространството пред нея
15.00 – 17.30 – Индустриален форум в Конгресния център
 
31 май, четвъртък
10.00 – 17.00 – Посещение на изложбата – Палата 3 и пространството пред нея
09.30 – 17.30 – Международна научна конференция в Конгресния център, зала „България”

1 юни, петък
10.00 – 17.00 – Посещение на изложбата – Палата 3 и пространството пред нея
10.30 – 11.45 – Демонстрационни стрелби на полигон „Змейово”

2 юни, събота
10.00 – 13.00 – Посещение на изложбата – палата 3 и пространството пред нея
13.30 – 15.00 – Връчване на сертификати и закриване на „Хемус – 2018” – Палата 3
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани