Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Проверяват търг за доставка на противоударни шлемове с визьори на тройна цена

[post-views]
Проверяват търг за доставка на противоударни шлемове  с визьори на тройна цена

Автор: Димитър Илиев

В казармата въпросът „С каски или без каски“ е с предизвестен отговор – взводният или ротният командир винаги нарежда да сте с каска. Не е ясно дали е по-безопасно, но със сигурност е по-трудно, носи войнишкият хумор.

Каски има и в МВР и това е част от стандартното оборудване на жандармерията заедно с противокуршумни жилетки, гумени палки и други атрибути за усмиряване на големи маси от хора. Обикновено униформените служители от охранителна полиция ги използват по време на охрана на футболни мачове и ограничаване и успокояване на големи маси от хора. И точно това, което по презумпция трябва да пази и защитава живота на полицая – бронежилетките и каските, сега препъна МВР. Оказва се, че чиновниците в МВР са направили търг, с който са договорили доставка на противоударни каски на цена повече от 3 пъти над най-скъпата каска в света.

Проверката тръгва от сигнал до Антикорупционния фонд, неправителствена организация, която събира жалби за корупционни действия. Тя е от началото на април, а на 12 май по жалбата започва проверка на търга на Агенцията за държавна и финансова инспекция. Първоначалните данни сочат, че цената на каските е завишена, сроковете за изпълнение и гаранции са манипулативни, налице са данни за ограничаване на конкуренцията, освен това две от фирмите, участнички в търга, са свързани лица. Двата договора са сключени през декември 2016 г. и септември 2017 г.

Първият договор е за доставка на противоударна каска с визьор – 460 броя и цена 429 640 лв. без ДДС, със срок на изпълнение 45 дни. Изпълнението на тази поръчка е забавено със 128 дни, за което е платена неустойка от изпълнителя в размер 32 995 лв. Вторият договор е за доставка на противоударна каска с визьор – 330 броя и цена 296 670 лв. без ДДС, със срок на изпълнение 12 дни, като договорът е изпълнен в срок.
Според наличната информация ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по договора от 2016 г. е 934 лв. без ДДС, а по договора от 2017 г. е 899 лв. без ДДС.

„Експертният анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150–200 USD за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а за сравнение най-масовите предлагани модели са значително под 100 USD за единичен брой“, пише в сигнала до АДФИ. Освен това изпълнителят на поръчката – дружеството „Панов“ ЕООД, има съвсем различен предмет на дейност от предмета на обществената поръчка.

Въпреки че при изпълнението на първия договор от 2016 г. изпълнителят е допуснал забавяне от 128 дни при срок на доставка от 45 дни, същата фирма печели и следващата поръчка от 2017 г. със същия предмет, но при изключително кратък срок за изпълнение на доставката – само 12 дни. Самото допускане на подобен изключително кратък срок може да означава по същество опит за ограничаване на конкуренцията, а от друга страна, дава извънредно предимство при определянето на изпълнителя, смятат от Антикорупционния фонд.

Следващите съмнения за манипулации са съществена разлика между двата договора в гаранционния срок на доставените стоки. По първия договор от 2016 г. срокът е 2 години от датата на подписване на приемо-предавателния протокол, а в договора от 2017 г. – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия продукт. Максималният възможен гаранционен срок според изискванията на процедурата води до това, че участникът „Панов“ ЕООД получава максимален брой точки при оценка на подадената оферта.

Освен „Панов“ ЕООД със собственик Ангел Панайотов Панов в процедурата участват и фирмата „Кар строй“ ЕООД. Неин управител до 26 февруари 2016 г. е същият Ангел Панайотов Панов. Два месеца преди откриването на обществената поръчка той е бил и собственик на дружеството. Справка в интернет сочи, че дори в най-луксозната категория при каските –  германските на специализирания производител MLE, цените достигат едва до 289 евро. Те обаче са друг клас – противокуршумни и спират мощта на куршуми до 9 мм. Каските на МВР хем са само противоударни, хем са 3 пъти по-скъпи.

Планирали да купят каски по 1300 лв. през 2016 г.
Вътрешното министерство е планирало да закупи и каски по 1300 лв., показва проверка на „Българска армия“. Това е станало през декември 2016 г. Те са противокуршумни, единичното им тегло е 3,5 кг и според спецификацията е трябвало да спират куршуми от пистолет и револвер. Те трябва да осигурят 100% защита от преки попадения и рикошети на куршуми с мек сърдечник на пистолетни и револверни патрони. Противокуршумните каски е трябвало да спират мощта на 9х19 мм Para FMJ (с цяла месингова ризница) и оловна сърцевина с маса 8,0 г, както и на .44 Magnum SJSP (мека сърцевина, полуоблечен с месингова ризница и мек връх).Високата цена на противокуршумните каски вероятно е послужила като база при определяне на цената и на противоударните, съмняват се експертите.

Бъчварова алармира за дефицита пред депутатите
Драмата с дефицита на каски започва през юли 2016 г., когато вътрешният министър Румяна Бъчварова обявява, че остава без бронежилетки. Според нея 2900 броя противокуршумни жилетки трябва да бъдат бракувани, тъй като са с изтекъл срок на годност. Затова голяма част от униформените служители на МВР могат да останат без предпазни средства, тъй като към юли 2016 г. МВР разполага с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. През периода 2012–2016 г. са купени 1248 бронежилетки, а са били рециклирани 1129 според Бъчварова.

Продават ги на старо за 60 стотинки
Военни каски на цени от 60 стотинки до 3,60 лв. продаваха на търг на старо военно оборудване в Добрич преди години. На тезгяха излязоха 300 каски, като само една е била оценена като първа категория с цена от 3,60 лв. Останалите били стари и твърде поочукани, затова търговци от морето ги разграбваха като топъл хляб срещу 60 стотинки. Чуждите туристи умирали да си купят стара българска или съветска каска като трофей от българското море. Чуждите туристи търсели най-много немски каски от Втората световна война с рога.  Каските се купуват и за туристически атракции – за джип сафари например. Нотариус купил дузина от този вид армейски стоки и засадил в тях цветя пред кантората си.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани