Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С различни униформи, но в един боен ритъм

[post-views]
С различни униформи, но в един боен ритъм

most Kомандно-щабното учение „Пълдин-18” на Многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка (IEL–MILU) и КЩУ „Марица-18” на 91-ви инженерен батальон с командир подполковник Петко Петков от състава на 55-и полк се състояха по едно и също време в Пловдив и околностите на града. Всъщност двете учения преминаха под един сценарий и общ техен ръководител бе заместник-командирът на 55-и инженерен полк подполковник Иван Тишков.

В IEL–MILU  участват инженерни специалисти от Румъния, Грузия, Хърватия и България. Досега техните учения са провеждани само и единствено в диференциран вид – командване на ротата и имагинерен щаб. Този път имаше реално действащ щаб на батальон над тях, което беше предизвикателство за нас като планиращ състав и като ръководство. Беше предизвикателство и за многонационалното формирование, и за щаба на батальона, обясни подполковник Тишков. 

Той беше категоричен, че всички цели са постигнати, а задачите са отработени в пълен обем. Подчерта бързото сработване на щаба на ротата въпреки кратките срокове, които са имали военнослужещите.

Заместник-командирът на 55-и полк подполковник Иван Тишков награждава майор Радостин Тенев
Естествено, това беше целта на ръководството на учението – в съвсем кратко време да тестваме възможностите на формированието да се включи в командната верига и да премине в подчинение на 91-ви инженерен батальон. В самия ход на учението всички поставени задачи и всички обстановки, които бяха подавани своевременно, бяха свеждани от командването на батальона към многонационалното формирование или в зависимост от характера – в обратна посока. А това демонстрира изключително добре работещата линия на командване, добави подполковник Тишков. И определи заместник-командира на 91-ви батальон майор Радостин Тенев като живата връзка между щаба на батальона и щаба на ротата. Командир на многонационалната ротата бе майор Мариус Пакурар от Румъния, а негов заместник – капитан Милен Крумов.

Всички участвахме за първи път в такова, първо по рода си учение. И това за нас беше доста сериозно предизвикателство. Планирахме да съвместим действията на щаба на батальона с действията на многонационалното интегрирано логистично формирование. Като цяло, задачите бяха по отбрана на страната. Смея да твърдя, че се представихме на завидно ниво и постигнахме доста добри резултати, отбеляза началникът на щаба на 55-и полк подполковник Калоян Василев. 

Проведохме няколко такива учения, в които IEL–MILU участва самостоятелно под някакво ръководство. Считам, че това съвместно КЩУ ни открива нови хоризонти за развитие, за работа в международна среда. Всички документи трябваше да се преведат на английски език, да бъдат разбираеми от участниците. Те много бързо се запознаха с текущата обстановка и навлязоха в бойния ритъм. Изпращаха се заявки и сведения за окомплектоване на материални средства, заповеди от командването на 91-ви батальон към командването на IEL–MILU и от IEL–MILU към взводните командири. Много съм доволен от бързата реакция на всички чуждестранни участници. Всеки един от тях бързо се запознаваше и успяваше да реагира на постоянно изменящата се обстановка, посочи майор Радостин Тенев.
По време на учението бяха изпълнени разнородни задачи, като осигуряване с електричество, поддържане на пътища, пречистване на вода… Практическите си възможности показаха електротехническият взвод с командир старши лейтенант Симеон Костов и взводът за механизирани мостове с командир лейтенант Цеца Димитрова. Подполковник Иван Тишков награди националните представители на четирите нации с плакети и грамоти, а всички участници получиха сертификати. Домакините от 91-ви батальон изказаха благодарност на командването на Сухопътните войски за комуникационното осигуряване на учението.                        

 

Споделяне на опит и информация
Pakurar RomКомандирът на многонационалната рота майор Мариус Пакурар (Румъния):
„Много важно беше, че продължихме да затвърждаваме нашето приятелство и работата в екип. Година след година ние се опознаваме все по-добре. По време на учението се видя, че имаме различни униформи, но работим по един и същи начин. Благодаря за гостоприемството на домакините.“
 


 

 

 

GeorgiaПодполковник Джаба Утияшвили – национален представител  на Грузия:„За мен това беше едно много полезно учение. Много важно е да се срещаме всяка година и да засилваме сътрудничеството ни. За мен и колегите ми от Грузия участието в това съвместно учение в България бе един добър начин да се учим заедно един от друг. „
 


 

 

 

KasunicМайор Тихомир Кашунич – национален представител на Хърватия:
„Учението е добър начин да споделим опит и информация. Много подходящо е да се затвърждават взаимоотношенията в колектива и да повишим съвместимостта в многонационалното формирование. А и имахме възможност да видим една малка част от българското културно наследство. „
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани