Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
2016: Износът на оръжия –  с 50% ръст

IMG_5051Износът на българските фирми от отбранителната индустрия за 2015 г. е с повече от 50 на сто по-висок спрямо 2014 г., беше отчетено при откриването на изложението „Хемус – 2016”. Експортът на българските компании от отбранителния бранш през 2015 г. е възлязъл на повече от 640 млн. евро.
В „Хемус – 2016” участваха 63 фирми и организации, от които 41 български и 22 чуждестранни от Австрия, Холандия, Германия, Китай, Израел, Полша, Турция, Франция, Швейцария, Швеция и др., а чрез българските си представители – и фирми от САЩ. За първи път имаше участници от Китай и Япония.
Акцентът в 12-ото издание на „Хемус” през 2016 г. беше върху активното сътрудничество в областта на отбранителните индустрии. Изложението насочва вниманието към изграждането на нови отбранителни способности и успешна реализация на проектите за модернизация, заяви при откриването тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев. Заявено беше намерението на държавата да разчита на активното участие на индустрията и научноизследователските среди за постигането на необходимите отбранителни способности. Отбелязано беше, че българските компании от бранша работят с нарастващо темпо.
По време на „Хемус – 2016” стана ясно, че в родния износ на продукти, свързани с отбраната, най-голям дял имат стрелковите оръжия и боеприпасите към тях, взривните устройства, бронезащитните средства, резервните части и компонентите за сухопътни транспортни средства. Основните дестинации за българската отбранителна индустрия са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ. Много от големите български фирми вече имат представителства във възлови дестинации – в Алжир, Индия  и много други страни.
По време на изложението се състоя международна научна конференция на тема: „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности”, организирана от Института по отбрана „Цветан Лазаров” под патронажа на МО. Изнесени бяха над 70 доклада от участници от България, Обединеното кралство, Германия, Испания, Ирландия, Гърция и Израел. За първи път у нас в рамките на изложението се проведе заседание на Комитета на НАТО по партньорство за бойните припаси (ASPS). В рамките на изложението се състояха демонстрационни на стрелби на полигон „Змейово”, където свои продукти представиха българските фирми – „ЛАСА Инженеринг”, АРКУС, ВМЗ – Сопот, „Дунарит” и „Стройпроект”.

DSC05255
Групата за Специални операции е спусната от вертолет Ми-17 по метода “бързо въже“.
Демонстрация на бойни умения
Водите на р. Марица леко са намалели след обилните дъждове. В края на деня слънцето припича и предвещава една безгрижна и топла нощ за пловдивчани. Но, изглежда, спокойствието е измамно…
Няколко минути преди 18 ч на южния бряг на реката, до бетонното съоръжение в близост до Водната палата, се появяват двама цивилни с автомати в ръце. Получена е информация, че те се подготвят да взривят моста до Международния панаир. За възпрепятстване на терористичния акт е поставена задача на група за специални операции от 68-а бригада „Специални сили” и на формирование от Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив. Скоро западно от моста влита хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза.
DSC05261
С бързи действия терористите са заловени.
От него светкавично се спуска групата от  командоси по метода „бързо въже”. Бойците от групата за специални операции бързо залавят терористите.Група от взвода за неутрализиране на невзривени боеприпаси от 54-ти инженерен батальон на 55-и полк – Белене, разузнава съмнителен пакет, който се оказва импровизирано взривно устройство. Воините го унищожават с помощта на робота АСОМ – R6, българско производство.

Защита по световните стандарти
Каската, бронежилетката и другите атрибути от екипировката осигуряват на българския боец балистична защита по световните стандарти. В това се убедиха посетителите на „Хемус-2016”, които разгледаха експозицията на 110-и логистичен полк.

Експонирани бяха образци за индивидуална балистична защита, които се използват в Сухопътните войски – каски от кевлар, наколенки, тактически очила, тактически елечета и бронежилетки.
Каските и тактическите очила осигуряват 100-процентова защита от пистолетни куршуми. Напълно предпазват боеца и от малки осколки – около 1 г, които летят със скорост до 650 м/сек. Бронежилетките осигуряват защита от 7,62-мм куршум от автомат „Калашников”. В зависимост от бронеплочите имат различни допустими граници на проникване на проектилите в тях и оттам – в тялото. Теглото на бронежилетката за парашутистите с всичките бронеплочи е 12,7 кг, а другата бронежилетка е 11 кг. Атрибути от екипировката на воините по време на „Хемус – 2016” имаше и на щанда на Института по отбрана (ИО) „Проф. Цветан Лазаров”. Изложени бяха експонати, които са приети на въоръжение в БА и институтът е изготвил технически спецификации и тактико-технически задания за тях. 

От холдинг ТЕРЕМ, който също имаше щанд на изложението, заявиха, че започват производството на ръчни противотанкови гранатомети, както и неуправляеми ракетни снаряди. Оказва се, че за тези изделия има доста голямо търсене. Стана ясно, че холдингът има разработена собствена бронирана машина, която е на базата на едно от изделията. Направени са промени по климатизацията, за да може техниката да работи при високи температури, например в държави с пустинен климат. Част от управлението е заменено с по-модерно. Има и тъчскрийн екрани за по-лесно управление и наблюдение. Старите класически призми са заменени с видеокамери, които предават образа директно на водача.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани