Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел иска бързо решение за името на Македония

[post-views]
Меркел иска бързо решение за името на Македония

Германският канцлер Ангела Меркел е предала позицията на страната си относно развитието на преговорите за името на Македония между Гърция и бившата югославска република. Меркел е провела телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщи гръцкото издание „Катимерини”. Тя също така е говорила и с министър-председателя на Македония Зоран Заев, пред когото е изразила своята надежда за очакваното разрешение на десетилетния спор. „Катимерини” пише още, че Атина и Скопие не са разкрили подробности за разговорите с Меркел, защото и двете страни не желаят това да се счита като вмешателство на Берлин в двустранните преговори.

След разговорите Меркел заяви, цитирана от „Дойче веле”, че е доволна, че „преговорите между Македония и Гърция напредват добре“. „И двете страни са постигнали значителен напредък, въпреки че все още не са постигнали целта“, каза тя. Все още обаче няма споразумение по спора за името на Македония. Това заяви гръцкият военен министър и председател на „Независими гърци“ Панос Каменос, цитиран от „Катемарини“. Според него не е вероятно да има съгласие по последно предложеното име и отново повтори аргументите на Атина срещу. Гърция обяви, че няма да подкрепи името на западната ни съседка да бъде „Илинденска Македония“. Това беше името, на което премиерите на двете държави – Алексис Ципрас и Зоран Заев се спряха. Това се случи след като проведоха разговор по време на срещата на върха ЕС-Западни балкани. Според Атина в наименованието трябва да присъства географско или времево наименование. Кабинетът на Ципрас иска име, което по-конкретно да съдържа географско определение.

Междувременно предишният премиер на Македония Никола Груевски беше осъден на две години затвор по т. нар. дело „Танк”. Според съдиите и обвинението той е поръчал незаконно с бюджетни средства луксозен „Мерцедес”. Купуването на колата за около 600 000 евро предизвика огромен скандал в Македония и доведе до падането на правителството. Това е само едно от общо петте обвинения на македонската прокуратура срещу Груевски за различни престъпления, корупция и фалшифициране на избори по времето на управлението му от 2006 до 2016 година.

Майк Помпео: Налагаме на Иран най-строгите санкции в историята
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в понеделник, че страната му ще наложи „най-сериозните санкции в историята” на Иран, съобщи БиБиСи. В реч във Вашингтон дипломат номер едно заяви, че след като санкциите влязат в сила Техеран „ще трябва да се бори, за да запази икономиката си жива”. Майк Помпео съобщи списък с искания на Вашингтон за ново ядрено споразумение с Иран. Вашингтон настоява иранските сили да се изтеглят от Сирия. В отговор иранският външен министър каза, че САЩ за затворник на „провалени политики” и ще страдат от последствията. 
В сряда началникът на генералният щаб на въоръжените сили на Иран отхвърли исканията на САЩ за ограничаване на влиянието си в региона и коментира, че няма да иска разрешение от която и да е страна да развива отбранителните си способности, съобщи „Ройтерс“. „Иранските военни, благодарение на Бога, сега са по-подготвени от всякога и няма да чакат разрешението или одобрението на каквато и да е сила да развиват отбранителни способности“, обяснява генерал-майор Мохамад Багери.
По същото време Сирия отхвърли призива на САЩ иранските въоръжени сили и ливанската групировка „Хизбула“ да напуснат арабската държава, информира АП. Заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад заяви пред руската новинарска агенция Sputnik, че „тази тема дори не подлежи на обсъждане, тъй като се отнася до суверенитета на Сирия“.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани