Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Параклиси и паметници във военни формирования

[post-views]
Параклиси и паметници  във военни  формирования

DSC00745
Изографисването на параклиса в 91-ви батальон е дело на представители на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Малък по размери, но голям по значение – така определи параклиса новият Пловдивският митрополит Николай при освещаването на иконописите в края на май 2007 г. Обръщайки се към воините от полка, той каза: „Вашите успехи са успехи за целия народ”. Изографисването, със средства на  личния състав на полка, бе дело на доцент  Дечко Дечев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, съпругата му Елена Кантарева и студентите от неговия клас със специалност „Църковна живопис” Адрияна Любенова, Антоанета Бакалова, Сребрина Кузова, Яна Гергова и Кирил Иванов, на които това бе и дипломната работа.

DSC02109Забележителни са 14-те бюст-паметника на български ханове и царе, както и този на Кольо Фичето. Традициите продължава и сегашният командир на 91-ви батальон подполковник Петко Петков. В навечерието на 6 май параклисът с името на Свети Георги бе внимателно почистен и светна с целия си блясък.

Началото на построяването на храм в 4-и артилерийски полк бе поставено на 20 октомври 2011 г. от тогавашния командир на формированието полковник Валери Точилов и архиерейския наместник на Асеновградската духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев. През същата година на 7 декември с църковен ритуал свещеници от Пловдивската Света митрополия положиха основния камък и дадоха началото на градежа. В строителството на параклиса участваха военнослужещи и цивилни служители от 4-и артилерийски полк и фирми от Асеновград. Голяма помощ бе получена от кмета Емил Караиванов и Общинския съвет. 
Параклисът бе открит на 11 март 2014 г. –  Празника на Ракетните войски и артилерията. И той, като този в 91-ви инженерен батальон, носи името на Свети Георги Победоносец, покровител на христолюбивото българско воинство. Ритуалът по освещаването извърши Пловдивският митрополит Николай. Гости на тържеството подариха икони за параклиса, предимно на Свети Георги Победоносец и Света Варвара – покровителка на артилерията в християнския свят.  

IMG_5530
На паметна плоча на храма в 68-а бригада ‘Специални сили’ са изписани имената на загиналите от формированието при изпълнение на воинския си дълг.
Изграждането на храм в 68-а бригада „Специални сили” започна през 2006 г. Учреден бе инициативен комитет с председател капитан Иван Богданов. Създадена бе и фондация на името на загиналия офицерски кандидат Преслав Стоянов, с председател неговата майка Иванка Стоянова. Решението бе параклисът да носи името на закрилника на българския народ Свети Йоан Рилски Чудотворец и да е в памет на загиналите от формированието при изпълнение на воинския си дълг. Изкопните работи бяха свършени бързо. Но поради липса на финансови средства, проектът бе спиран и започван  няколко пъти. Трябваше да мине доста време, за да бъде храмът напълно изграден. Церемонията по неговото освещаване се състоя по повод 18 октомври – Деня на военния парашутист, през 2011 г., като ритуалът извърши Пловдивският митрополит Николай. В основата на храма има и помещение с изложени експонати от историята на Парашутната дружина и снимки и вещи на загиналите военнослужещи в Ирак от състава на формированието. 

DSC05435
Православният параклис 'Свети Мина' в района на 61-ва бригада в Карлово.
На 28 май 2013 г.  в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово започна изграждането на православен параклис „Свети Мина”, изцяло от дарения на военнослужещи и цивилни служители, и с труда на строители. В този паметен ден архиерейският наместник от Карловската духовна околия отец Марко припомни житието на Светия великомъченик Мина. А под основния камък в специална урна бяха положени икона на света Богородица, дървен кръст и стъкленица с послание към бъдещите поколения. Проектът на  архитект Атанас Каджебов бе съобразен с всички православни канони. И на 22 ноември 2013 г. бе извършено освещаването. За храма „Свети Мина” се грижат сержант Петя Танкова и редник Михаил Гологанов. „Поддържам реда и чистотата в параклиса, кося тревата в района около него. Идват военнослужещи, запалват свещички, питат, обяснявам им, давам им малки икони. А за празниците, разпространяваме на ксерокс житиетата  на светците, за да се просвещават воините в християнската вяра.“ посочи редник Гологанов. И допълни, че не само на празниците, а и в другите дни има посещения в параклиса.

Когато вярата  е силна
Пловдивският митрополит Николай при откриването на параклиса „Свети Мина” в Карлово:„Никога не е имало конфликт между двете институции – църквата и държавата. Защото и двете са призовани по божия промисъл да бдят над българския народ и да го бранят – църквата от невидими духовни врагове, армията – от видими врагове. Църквата да бди над духовното пространство на България, някой да не замърси духовната атмосфера с лъжеучения, със сектантство и ерес. А войската да бди в мирно време на своя пост, за да пази божия българския народ да се труди градивно и полезно в мир и спокойствие. Сега лесно се строят молове, казина, ресторанти, хотели и банки, а трудно – храмове. Но когато,  вярата е силна, това се случва.”      

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани