Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спорна агентка стана шеф на ЦРУ

[post-views]
Спорна агентка стана шеф на ЦРУ

Американският сенат одобри миналата седмица с 54 от 99 гласа кандидатурата на президента Доналд Тръмп за нов шеф на ЦРУ. Това е 61-годишната дългогодишна служителка на агенцията и досегашен заместник-директор Джина Хаспъл. В горната камара на американския конгрес „за” нея гласуваха и шестима от опозиционната Демократическа партия. 

Безупречното Си Ви, дългогодишната служба – цели 33 години, както и полът безспорно са натежали при избора, коментират американски медии. По-либералните от тях обаче не пропускат да припомнят колко противоречива е кандидатурата на г-жа Хаспъл заради спорната й роля в програмите за изтезания след атентатите от 11 септември и специализацията й в тайни операции.
Джина Хаспъл замени на директорския пост на ЦРУ Майк Помпео, който от края на април официално заема поста държавен секретар. Помпео започна мандата си със суперуспешната си мисия в Северна Корея, след която Пхенян тръгна на сближаване с Южна Корея и заяви, че ще унищожи ядрените си ракети и бази. Седмица преди да бъде одобрена, Джина Хаспъл е искала да оттегли кандидатурата си заради безпокойствата за нейната роля в програмата на агенцията за разпити, съобщи „Ройтерс”, като се позова на вестник „Вашингтон пост”. Самият Тръмп застана твърдо зад кандидатурата й. Тръмп написа в „Туитър”, че Хаспъл е „под прицел, защото е безпощадна с терористите”. Удар по нея нанесе и соченият за „мозък” на организираните от „Ал Кайда” терористични атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед. Той поиска разрешение от съдия да сподели информация за Джина Хаспъл, предаде БиБиСи. 

54-годишният Мохамед, който бил измъчван, след което признал ролята си в множество атентати, се намира в US базата в Гуантанамо. Според официални документи той бил подлаган на т.нар. симулирано давене 183 пъти, но не е ясно дали Хаспъл е била въвлечена, пряко или не, в това. Номинирането на Хаспъл от Тръмп предизвика множество критики, тъй като през 2002 г. след атентатите от 11 септември 2001 г. тя е ръководила таен затвор на ЦРУ в Тайланд, където върху заподозрените терористи са се прилагали брутални техники за разпит. Също така Хаспъл е помогнала за изпълнението на заповед агенцията да унищожи видеоматериали, на които върху заподозрени терористи се прилага техниката за мъчение „уотърбординг” (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене). Тази заповед принуди правосъдното министерство на САЩ да проведе продължително разследване, което завърши без повдигане на обвинения. Специалистка е по тайните операции и през по-голямата си част от кариерата е била агент под прикритие, отбеляза „Ройтерс”. 

Заместник-директорът на ЦРУ се присъединява към агенцията през 1985 г. В началото е работила за агенцията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, включително заместник-директор на Националната тайна служба и заместник-директор на Националната тайна служба за разузнаване и тайни операции. Сената и сенатската комисия одобри кандидатурата на Хаспъл с 10 срещу 5 гласа. Според председателя на комисията Ричард Бър Хаспъл е най-квалифицираното лице, което президентът Доналд Тръмп може да избере да води ЦРУ и най-подготвеният кандидат за 70-те години на разузнаването. Бър допълни, че тя действа морално, етично и в рамките на закона по време на своята 30-годишна кариера.

На изслушването й пред Сената миналата седмица доминираха въпросите за участието й в използването на методи за изтезание като симулирано удавяне по време на мандата на президента Джордж Буш. Миналата седмица Маккейн, който е извън Вашингтон и се бори с рак на мозъка, призова сенаторите да не гласуват за нея. Самият сенатор е бил изтезаван по време на пленничеството си във Виетнам, припомня „Ройтерс”. Маккейн заяви, че страната трябва да използва за гарантиране на сигурността си само методи, които са „толкова правилни и справедливи, колкото ценностите, към които се стремим да спазваме и които подкрепяме по света”.

В продължение на 5 ч тя беше разпитвана от конгресмени, на които обеща, че ЦРУ никога няма да поднови бруталната програма за разпити. На няколко пъти обаче тя отказа да отговори с „да” или „не” дали смята за неморални мъченията на предполагаеми терористи, пише в. „Труд”. „Не смятам, че този метод работи”, каза Хаспъл, но допълни, че е получавала ценна информация от членове на „Ал Кайда” благодарение на изтезания.  В същото време тя обяви, че вярва, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. 

„Подкрепям по-високия морален стандарт, към който тази страна е решила да се придържа”, каза Хаспъл. Според нея ЦРУ е научило „тежки уроци” от използването на сурови методи за задържане и разпитване на заподозрени в тероризъм след нападенията от 11 септември. „Важно е да се припомни контекстът на тези предизвикателни времена непосредствено след 11 септември”, каза тя.„След като съм служила в това бурно време, мога лично да се ангажирам пред вас, ясно и без резерви, че под мое ръководство ЦРУ няма да възобнови подобна програма за задържане и разпитване”, заяви Хаспъл, която в момента е и.д. директор на ЦРУ. Нейното обещание може да я постави в конфликт с Тръмп, който по време на кандидат-президентската кампания говореше за възприемане на по-твърд подход от САЩ за борба с екстремистите и казваше, че ще позволи метода на симулираното удавяне и „още по-лоши” неща, отбелязва агенцията. Хаспъл заяви, че няма да изпълнява каквато и да било президентска заповед, която смята за „неморална”, дори да е законна.

Тя каза, че е необходимо САЩ да направят повече, за да се справят с китайските „явни и незаконни усилия за кражба” на американски технологии. Преди началото на изслушването за утвърждаването й като шеф на ЦРУ протестиращи скандираха в залата лозунги против изтезанията.

Руската следа
По време на разговорите в Сената стана ясно още едно явление, свързано с кариерата на Джина Хаспъл. Вече не е тайна, че тя е била пратена под прикритие в СССР, където изкарва 15 години от работата си. Началото на службата й съвпада с времето на перестройката на Михаил Горбачов, разпадането на СССР и края на Студената война. Затова се смята, че нейният опит ще е много ценен точно сега в разгара на „Ръшагейт” и разследването за намеса на Кремъл в изборите в САЩ. Тя отлично знае правилата на играта както в Москва, така и във Вашингтон. Блестящо владее руски и турски език. Тя ще е първата жена началник на ЦРУ и, както казват, досега нито един от тях не е знаел руски език. Биографията на Хаспъл  е била много внимателно цензурирана и работата й като агент под прикритие в Русия не е била известна дори на членовете на Сената с достъп до най-секретните тайни на САЩ. До вчера. Тя е действала на територията на Съветския съюз и след неговото разпадане в Азербайджан и Русия.
В Баку е била шеф на резидентурата на ЦРУ и е участвала в успешна операция по залавянето на двама души, обвинени в нападение на американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани