Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полският премиер Матеуш Моравецки: „Северен поток“ е новото хибридно оръжие на Москва

[post-views]
Поляците са готови да се бият, ако е необходимо, заяви Моравецки

Poland_Moravecki-premier„Северен поток е новото  хибридно оръжие в ръцете на Москва срещу НАТО и Европейския съюз.“ Това заяви във Варшава полският премиер Матеуш Моравецки пред парламентарната асамблея на Алианса.
От полската столица членове на асамблеята поискаха от лидерите на НАТО да покажат единство и да демонстрират, че организацията остава основен източник на стабилност в лицето на съвременните заплахи за сигурността. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг подчерта, че основната цел на предстоящата през юли среща на върха в Брюксел е именно да засили позициите на организацията в глобалната борба срещу тероризма, в духа на чл. 5 от Вашингтонския договор.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Ние сме 29 демократични държави, които понякога имат различни мнения. В това е същността на демокрацията. Но НАТО е обединена около основната ни цел – да се пазим и да се защитаваме взаимно.“

В изказването си пред асамблеята премиерът на Полша Матеуш Моравецки квалифицира газопроводa „Северен поток“ 2 като „отровно хапче за европейската сигурност“. Според него проектът ще има сериозни геополитически последствия. Той ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва пряко от новите залежи в Сибир към Германия, като така умишлено ще заобиколи Полша и Украйна. Вашингтон и Брюксел споделиха възраженията на Варшава и предупредиха, че подобна инициатива ще даде на Москва нова възможност за оказване на влияние в Западна Европа.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

 „По отношение на Северен поток е добре известно, че има разминаване в позициите на държавите-членки. Някои от тях ясно изразиха възраженията си по този проект, според други той е само търговска инициатива. Същността на НАТО като организация, основана на консенсуса, означава, че трудно ще вземем решение, защото  не виждаме консенсус в Алианса  по този въпрос. От друга страна нямаме необходимите инструменти да направим каквото и да е по отношение на подобен енергиен проект.“

 

И докато Столтенберг призова за гъвкав подход по отношение на Москва, съчетаващ сдържане и политически диалог, то полският президент Анджей Дуда заяви, че Русия е главната заплаха за НАТО, тъй като подкопава международната общност.  

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани