Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатически совалки: Дясната ръка на Ким се срещна с Помпео в Ню Йорк

[post-views]
САЩ призоваха Северна Корея да прекрати "дестабилизиращите действия"

north-korea-usa-flagПродължават дипломатическите совалки между САЩ и Северна Корея. В Ню Йорк американският държавен секретар Майк Помпео се срещна със севернокорейския генерал Ким Йон Чхол. В основната на разговорите е била подготовката за евентуалната среща на високо ниво между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Генерал Ким Йон Чхол е дясната ръка на лидера Ким Чен-ун и е най-високопоставеният севернокорейски чиновник посетил САЩ за последните 18 години. Визата му е поредният сигнал, че Северна Корея и САЩ усилено работят да върнат на релсите подготовката за срещата на високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Срещата трябва да се проведе в Сингапур на 12 юни, но през последните дни и двете страни открито заплашваха да я отменят.
Причината е разминаването по отношение на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, след като Северна Корея обяви, че не възнамерява да се откаже от ядрения си арсенал. Условие, което за САЩ е единственият вариант за нормализиране  на отношенията между двете страни.
Освен в Ню Йорк, дипломатически совалки се провеждат в Сингапур между американска и севернокорейска делегации, както и между официални лица от двете Кореи на границата между двете страни.
Отделно руският външен министър Сергей Лавров е на посещение в Северна Корея, за да се запознае  с позицията на Пхенян, преди евентуалната историческа среща между Тръмп и Ким.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани