Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Примирие? Афганистанското правителство преговаря тайно с талибаните

[post-views]
Афганистанските талибани обявиха тридневно спиране на огъня заради празника Айд ал Фитр тази седмица

talibaniАфганистанското правителство води тайни преговори с талибаните за подписването на временно примирие. Това заяви командващият американските войски в Афганистан ген. Джон Никълсън. Той допълни, че в преговорите участват още чуждестранни правителствени лица и представители на международни организации.
Новината за преговорите между афганистанското правителство и талибаните идва в момент, когото насилието в Афганистан продължава да държи едно от най-високите си нива от години. През февруари афганистанският президент Ашраф Гани предложи на бунтовниците да започнат мирни преговори и ако приемат мира и конституцията на страната, ще получат статут на политическа партия. Не дойде официален отговор от страна на талибаните,  които освен, че си върнаха контрола върху немалка част от страната, продължават да извършват добре координирани нападения. Само преди ден, бунтовниците атакуваха Афганистанското вътрешно министерство, а преди месец за малко да превземат и първата си провинциална столица в западната провинция Фарах.
Главнокомандващият американските войски в страната генерал Джон Никълсън смята, че независимо от насилието, паралелно с него може да протича и политически процес.
В Афганистан има около 160 български военнослужещи, които са част от тренировъчната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани