Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът по правата на човека: Литва и Румъния са помагали на ЦРУ да изтезава затворници

[post-views]
„Амнести интернешънъл“ призова Байдън да закрие затвора в Гуантанамо

zatvor-guantanamoРумъния и Литва са нарушили правата на двама души, заподозрени в тероризъм, постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Според магистратите Букурещ и Вилнюс са престъпили Конвенцията за защита правата на човека и особено забраната за мъчения, като са позволили на ЦРУ да изтезава на тяхна територия предполагаемите членове на „Ал-Кайда“.
Европейският съд по правата на човека осъди Литва и Румъния да платят по 100 хиляди евро обезщетение за нанесени неимуществени вреди съответно на Абу Зубайда и Абд ал-Рахим ал-Нашири. Магистратите постановиха, че и двете държави са подпомогнали мъченията от страна на САЩ върху затворниците, които сега се намират в Гуантанамо. Те са задържани във връзка с атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 г.
Зубайда е бил главен вербовчик на „Ал-Кайда“ през 90-те години, а по-късно се е превърнал в основна свръзка между Осама бин Ладен и клетки на групировката, счита американското разузнаване. Ал-Нашири пък е ръководил операциите на „Ал-Кайда“ в Персийския залив.
Съществуването на т.нар. „черни места“ за разпит на терористи по методи, противоречащи на Конвенцията за правата на човека, беше отричано с години. В Страсбург беше доказано, че редица европейски държави, сред които Румъния и Литва, са поддържали мрежа от тайни затвори на ЦРУ. Преди няколко години по същото обвинение беше осъдена и Полша.

 

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани