Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Критик на Кремъл инсценира убийството си в Киев

[post-views]
Критик на Кремъл инсценира убийството си в Киев

Arkadiy_BabchenkoИзвестният руски журналист и яростен критик на Кремъл Аркадий Бабченко, за който Киев съобщи във вторник, че е бил убит, се появи жив и здрав в телевизионно предаване, съобщиха украински медии. Ръководителят на службите за сигурност на Украйна Васил Христак заяви, че „убийството“ е било инсценирано, за да бъдат разобличени руски агенти. Така бил осуетен реален атентат срещу журналиста.

Във вторник съпругата на живеещия в изгнание в Украйна руснак съобщи, че той е бил застрелян докато напускал дома си. Според нея той е бил намерен в безпомощно състояние и е починал в линейката на път за болницата. При появата си на екран журналистът съобщи, че не е уведомил съпругата си за организираното „убийство“ и заяви: „Специални извинения на жена ми“.

След разгласяването на убийството премиерът на Украйна Владимир Гройсман директно обвини Русия, че стои зад него. По-късно Александър Бортников, който е началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, подчерта, че твърденията от страна на Украйна, че ФСБ стои зад убийството на журналиста, са „абсурд и провокация“.

След като новината за „възкръсването” на Бабченко се разпространи, от руското министерство на външните работи заявиха, че се радват, че руският журналист в края на краищата се е оказал жив, но разкритикуваха Украйна, че го е използвала за пропаганда, която определиха като „антируска провокация”. От организацията „Репортери без граници“ осъдиха инсценировката на убийството и я нарекоха „жалък трик“. Ръководителят на организацията Кристоф Делоар заяви, че направеното е жалко и съжалява, че украинската полиция си играе с истината, какъвто и да е мотивът им… за този трик“. ЕС също осъди мнимото убийство на Бабченко, когато изфабрикуваната новина беше съобщена от властите в Киев. О съюза обаче изразиха облекчение, че журналистът все пак е жив. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани