Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран увеличава капацитета си за обогатяване на уран – готви се за времето след отпадането на ядрената сделка

[post-views]
По повод 40 години от ислямската революция Иран ще продължи военната си експанзия

iran hasanИран увеличава капацитета си за обогатяване на уран, съобщиха световните медии, позовавайки се на местни източници. Това е предпазна мярка в случай, че ядрената сделка пропадне, коментираха от Техеран. Международната агенция за атомна енергия е уведомена за решението.
В ход е проект за изграждане на нови центрофуги за обогатяване на уран, както и на необходимата инфраструктура за експлоатация на допълнителните мощности, съобщи началникът на Иранската организация за атомна енергия.
Лично върховният лидер на Иран нареди да бъде увеличен броят на центрофугите за обогатяване на уран. Аятолах Сайед Али Хаменей заяви, че Техеран няма да се огъне под натиска на Вашингтон и няма да се откаже от ядрената си програма. Иранският народ и неговото правителство няма да позволят да бъдат обект на санкции и едновременно с това да се налагат ограничения на ядрената програма, която е жизненоважна за бъдещето на страната, допълни аятолахът.
Хаменей  предпазливо подчерта, че докато ядрената сделка е в сила капацитетът за обогатяване на уран ще остане в заложените от нея параметри. Припомняме, че изпълнението на споразумението беше поставено под въпрос след оттеглянето на САЩ от него. ЕС от своя страна твърдо подкрепи запазването на договорката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани