Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на министрите на отбраната на НАТО. Столтенберг: Трябва да останем най-успешният съюз в историята

[post-views]
Първо участие на Северна Македония на форум на НАТО

NATO

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов  участва  в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. На форума се обсъждат актуални въпроси от дневния ред на Алианса, както и непосредствената подготовка за предстоящата Среща на държавните и правителствени ръководители на НАТО нa 11 и 12 юли.
В рамките на посещението си в Брюксел министърът на отбраната Красимир Каракачанов и черногорският му колега Предраг Бошкович ще подпишат „Протокол за сътрудничество между Министерствата на отбраната на двете страни в областта на военното образование и подготовка“.
Преди началото на официалната среща генералният секретар на НАТО отклони изразеното от Катар желание да се присъедини към Пакта. В чл. 10 от Вашингтонския договор е ясно записано, че сме съюз на държави от Европа и Северна Америка, каза Йенс Столтенберг и подчерта, че членове извън този регион няма да бъдат приети.
Форумът започна със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29“. На него министрите на отбраната обсъдиха подготовката на Срещата на върха. На въпрос „От кого се страхува НАТО, че допълнително укрепва силите си?“ Столтенберг отговори:

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО не се страхува, но трябва да се приспособи. Ние трябва да се уверим, че ще останем най-успешният съюз в историята. Това можем да постигнем единствено ако сме способни да отговорим, когато се изправим пред новите предизвикателства и да се променим, когато светът се променя. А светът се променя – виждаме го в една все по-уверена Русия, в нестабилността и насилието в Близкия Изток и Северна Африка, съвсем близо до нашите граници, виждаме го в разпространението на оръжия за масово унищожение и киберзаплахите.“

Военните министри обсъждат още участието на Алианса в Глобалната коалиция срещу ИДИЛ, подготовката на новата тренировъчна мисия в Ирак и задълбочаването на сътрудничеството с Европейския съюз и  бъдещето на мисията „Решителна подкрепа” в Афганистан.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани