Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Милен Русков с наградата за проза “Ваня Константинова”

[post-views]
Милен Русков с наградата за проза “Ваня Константинова”

Милен РусковВаня Константинова е завършила класически балет в София и в Петербург, а също и полска филология в Софийския университет и в Ягелонския университет в Краков. Съавтор е на поетичната книга “Четири цикъла” (заедно с Божидар Пангелов), сборника с разкази “Благодарим ти, мистър Уан” и „Думи от другата улица“ (посмъртно). Учредител и управител на Фондация „Лексема“, подпомагаща издаването на съвременна българска литература. Благодарение на активната й дейност за периода 2011-2015 г. бяха издадени над 20 книги на съвременни български автори.

Преди две седмици на ул. „Марин Дринов“ 30 в столицата в Пространство за събития „Плюс това“ беше обявена третата годишна награда „Ваня Константинова – 2018″  за проза и хуманитаристика. След силно конкурентни номинации победител стана романът „Чамкория“ на Милен Русков. Той спечели отличието с 4 гласа „за”. Анонимното жури в състав от 17 члена номинира книги от български автори, публикувани в две предходни календарни години (между 1 януари и 31 декември). В късата листа на селекцията освен победителя, имаше още двама кандидати: „Топлото човече“ на Мая Дългъчева с 2 гласа, и „Фини прахови частици“ на Ангел Игов, с 3 гласа. Всичките наградени книги са дело на издателство „Жанет-45“ и са излезли на пазара през 2017 г.
Церемонията по връчването ръководи издателят от ИК „Пергамент” Георги Милев, който е и председател на фондация „Лексема“. Той припомни делото на Ваня. Нейният съпруг и спонсор на събитието Евгений Генчев благодари на присъстващите за дълбоката привързност и паметта да бъдат опазени ценностните критерии на патрона на отличието. 
Ден по-късно грамотата и паричната награда от 2000 лв. бе връчена на Милен Русков, тъй като писателят бе възпрепятстван да присъства на официалната церемония – по същото време протече обсъждането на филма, създаден по неговия роман „Възвишение”.
Ваня Константинова (1960-2015) е български писател, критик, преводач, езиковед и човек, подкрепящ съвременната българска литература. Семейството й учредява годишна литературна награда на нейно име.
Всяка четна година с наградата се отличава книга с проза и/или критика на съвременен български автор – сборник с разкази, роман, критика – за последните две календарни години.
Всяка нечетна година се отличава книга с поезия, издадена през последните две календарни години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани