Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческо ръкостискане – САЩ и Северна Корея с нова страница в отношенията си

[post-views]
След 4000 км с влак севернокорейският лидер пристигна във Виетнам

655-343-donald-trymp-kim-chen-unИ сега към водещата световна новина. В Сингапур се състоя дългоочакваната историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата лидери подписаха споразумение, с което  двете страни отвориха нова глава в отношенията си.
Хотел „Капела“ на остров „Сентоса“ в Сингапур влезе в историята, като мястото на което за първи път действащ американски президент се среща със севернокорейски лидер. Срещата на четири очи започна с продължително ръкостискане между двамата лидери, които до преди няколко месеца открито се заплашваха с ядрено унищожение. Какви теми са били засегнати по време на продължилият близо 50 минути разговор между Тръмп и Ким тепърва ще се изясни. От коментарите на двамата лидери стана ясно, че срещата е била конструктивна и с нея се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

Ким Чен-ун – лидер на Северна Корея:

„Днес проведохме историческа среща, на която решихме да загърбим миналото и да подпишем исторически документ, с който светът ще стане свидетел на големи промени. Искам да изразя своята благодарност на президента Тръмп, за това, че тази среща се случи.“

За президента на САЩ срещата е била фантастична.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Ние успяхме да развием много специална връзка, която ще впечатли хората и ще ги направи щастливи. С това ще се погрижим за един много голям и много опасен проблем за света. Затова искам да благодаря на председателят Ким.“

С подписването, по думите на Тръмп на „много изчерпателното споразумение“, приключи и срещата между тях. В основата на документа са четири точки, сред които двете страни ще подновят дипломатическите си отношения, ще обединят усилията си да работят за траен и стабилен мир на Корейския полуостров, Северна Корея се ангажира с ядреното разоръжаване, както и с връщането на останките на загиналите американски войници по време на корейската война през 50-те години на миналия век. В документа се казва още, че Вашингтон ще предостави на Пхенян гаранции за сигурност.
Както се очакваше, срещата не беше посрещната еднозначно. Според някои анализатори реално двете страни не са се договорили за нищо конкретно, но според други, Тръмп и Ким все пак са тръгнали по пътя на мира.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани