Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческата среща Тръмп-Ким: Лидерите на двете страни подписаха споразумение

[post-views]
За втори път Ким и Тръмп се срещат в Ханой

Donald-KimПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп определи историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур, като огромен успех. По-рано през деня лидерите на двете страни подписаха споразумение. В него режимът в Пхенян обещава да работи за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, в замяна на гаранциите от страна на Вашингтон за сигурността си.
Хотел „Капела“ на остров „Сентоса“ в Сингапур влезе в историята, като мястото на което за първи път действащ американски президент се среща със севернокорейски лидер. Срещата на четири очи започна с продължително ръкостискане между двамата лидери, които до преди няколко месеца открито се обиждаха и дори заплашваха с ядрено унищожение.

Ким Чен-ун – лидер на Северна Корея:

„Днес проведохме историческа среща, на която решихме да загърбим миналото и да подпишем исторически документ, с който светът ще стане свидетел на големи промени. Искам да изразя своята благодарност на президента Тръмп, за това, че тази среща се случи.“

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Ние успяхме да развием много специална връзка, която ще впечатли хората и ще ги направи щастливи. С това ще се погрижим за един много голям и много опасен проблем за света. Затова искам да благодаря на председателят Ким.“

Какво обаче подписаха двамата лидери? В документа са заложени четири основни точки, сред които: САЩ и Северна Корея се ангажират да създадат дипломатически отношения. Двете страни ще работят съвместно за траен и стабилен мир на Корейския полуостров. Пхенян се ангажира с ядреното си разоръжаване, както и ще върне останките на загиналите американски войници по време на корейската война през 50-те години на миналия век. Впоследствие американският президент Доналд Тръмп заяви на пресконференция за медиите, че двете страни са се договорили още и за прекратяване на съвместните учения на армиите на САЩ и Южна Корея, като в замяна севернокорейският лидер е обещал да унищожи основната площадка за изпитанията с ракетни двигатели. Независимо от направените отстъпки обаче, САЩ на този етап не възнамеряват да вдигат санкциите срещу Северна Корея, заяви още американския президент, като не пропусна хвалебствия по адрес на Ким Чен-ун.
Срещата на високо ниво обаче провокира смесени реакции, най-вече заради липсата на подробности около въпросите – как точно Северна Корея ще се откаже от ядрения си арсенал и какви точно гаранции за сигурността е получила от САЩ. Затова и някои анализатори определиха срещата повече като ПР проява, но според други Тръмп и Ким са поели по пътя на мира.
Не закъсняха и реакциите на регионалните и глобални сили. Китай и Южна Корея определиха срещата като историческа шанс за мир. Япония видя стъпка в правилната посока за решаване на севернокорейския въпрос. От друга страна Русия предупреди, че „дяволът е в детайлите“, а Иран призова Северна Корея да няма доверие на САЩ, след като се изтеглиха от споразумението за ядрената програма на Техеран.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани