Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ответен удар: ЕС облага с мита вноса на стоки от САЩ

[post-views]
Търговска война: САЩ обмислят нови мита на стоки от ЕС

Задълбочава се търговската война, започната от САЩ. Американският президент Доналд Тръмп повиши с 25% вносните мита на китайски стоки за 50 млрд. долара, обвинявайки Пекин в кражба на интелектуална собственост. Ще наложим и допълнително увеличение, ако китайците се възпротивят, заявиха от Белия дом.
По-рано Брюксел също обяви, че готви ответен удар срещу Вашингтон. Държавите-членки на ЕС единодушно подкрепиха решението да обложат редица американски стоки с мита на обща стойност 2,8 млрд. долара.
Сред основните продукти, които ще попаднат в обхвата на новите митнически тарифи са внасяните от САЩ портокалов сок, бърбън, дънки и мотоциклети.
ЕС все това решение в отговор на наложеното от американския президент Доналд Тръмп повишаване на митата за импорт на суровини от Европа. Ответните мерки трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия преди да влязат в сила, като се очаква прилагането им да започне в началото на юли.
Припомняме, че от 1 юни Вашингтон повиши с 25% митата за внос на стомана и с 10 на сто тези за алуминия. От Брюксел обявиха митническата политика на САЩ за незаконна и уточниха, че новите тарифи засягат износ за повече от 6 млрд. евро. Комисията постави казуса пред Световната търговска организация и обяви, че ще предприеме действия за опазване на европейската икономиката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани