Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария затяга мерките срещу мигрантите – гласува по-строги закони за неправителствените организации

[post-views]
Унгария гласува днес на парламентарни избори

UNGARIAУнгария затяга правилата за неправителствените организации. Местният парламент приема закон, който криминализира дейността на организациите, оказващи помощ на бежанци и мигранти. Разпоредбата предвижда до 1 година затвор и налагане на специален 25-процентов данък.
Унгарското законодателство за ограничаване на дейността на финансирани от чужбина неправителствени организации стана известно в публичното пространство като проекта „Спри Сорос“. То е в центъра на европейския обществен дебат от месеци, а последните изменения предизвикаха недоволството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Съвета на Европа, според които мярката оставя извън закона напълно легални дейности.
Унгарският премиер Виктор Орбан обяви своеобразен кръстоносен поход срещу потоците от мигранти, пристигащи в страната, както и срещу квотната ситема, установена от Брюксел. Обект на политиката му станаха и хуманитарните организации, финансирани от Джордж Сорос, които според Орбан са проводник на бежанците в Европа.

Гергели Гуляс – началник на кабинета на министър-председателя на Унгария:

„Приемните центрове за бежанци трябва да бъдат установени извън Европейския съюз. Трябва да бъде взето решение за мигрантския статут на всеки отделен човек. Европа трябва да защити и сухоземните и морските си граници.“

Проблемът с миграцията беше във фокуса и на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в Берлин. Двамата лидери обещаха да подкрепят държавите, които търпят най-големия миграционен натиск. Те се обявиха за подсилване на границите на ЕС и ограничаване на правото за получаване на убежище само в страната на влизане в Общността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани