Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След тежки обвинения САЩ напуснаха Съвета за човешките права към ООН

[post-views]
След тежки обвинения САЩ напуснаха Съвета за човешките права към ООН

Niki Heyli_OONСАЩ прекратиха членството си в Съвета за човешките права към ООН, определяйки го като отвратително място на политическа пристрастност. Постоянният представител на Вашингтон в ООН Ники Хейли, заяви, че Съветът е лицемерна организация, която обслужва собствените си интереси и се подиграва с човешките права.
Основните критики на САЩ към Съвета за човешките права към ООН са, че от години приема страни, в които защитата  на човешките права е поставена под въпрос, но в същото време, организацията проявява хронично предубеждение към Израел.

Ники Хейли – постоянен посланик на САЩ в ООН:

„Когато Съветът за човешките права третира Израел по-лошо, отколкото страни като Северна Корея, Иран и Сирия, то това го прави безразсъден и недостоен за името си. Време е страните, които разбират това най-добре, да направят необходимите промени.“

Хейли допълни, че ако Съветът се реформира, САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят.  Реакциите не закъсняха. ЕС и ООН изразиха съжаление за изтеглянето на САЩ. За върховния комисар за правата на човека Зейд Ал Хусейн действията на Вашингтон са разочароващи и по този начин, страната може да загуби ролята си на защитник и поддръжник на демокрацията по света. Израел приветства американските действия. Съветът за човешките права беше създаден през 2006г, за да замени Комисията за правата на човека към ООН. От тогава организация търпи сериозни критики, след като започна да приема страни като Венецуела, Китай, Саудитска арабия и Северна Корея, които открито нарушават  защитата на човешките права.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани