Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският военен министър Флоранс Парли: Подсилването на европейската отбрана е наложително

[post-views]
Френският военен министър Флоранс Парли: Подсилването на европейската отбрана е наложително

Florans Parly_Fr-ministerПодсилването на собствените отбранителни сили на Европа е наложително, заяви френският военен министър Флоранс Парли. Според нея следваната от американския президент Доналд Тръмп политическа линия поставя под съмнение ангажимента на страната му към НАТО.
Френският министър на отбраната Флоранс Парли очаква по време на срещата на високо равнище на Алианса на 11 и 12 юли, президентът на САЩ „да упражни силен натиск върху европейските съюзници да поемат тежестта на финансовия си ангажимент“. Тя допълни, че на този фон е изключително важно „да изградим отбраната си сами“.
На срещата в Брюксел миналата година Тръмп не даде категоричната си подкрепа за принципа на колективната отбрана, коментира военният министър. Известно съмнение върху бъдещето на НАТО, според Парли, хвърля и фактът, че американският президент често нарича организацията „остаряла“ и редовно се оплаква от недостатъчните според него военни разходи на европейските съюзници.
Тя изтъкна и значимостта на решението Франция и Германия да започнат съвместно производство на боен самолет и тежък танк. Това цели консолидиране на военната промишленост, подчерта Парли и уточни, че заедно с европейската инициатива за намеса в случай на криза ще подсили единната отбрана.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани