Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има сделка – Еврогрупата отделя Гърция от опеката на кредиторите

[post-views]
Еврогрупата e твърдо решена да се бори за еврото

eurogroup-greece1Има сделка за Гърция, страната излиза от спасителния план. На среща в Люксембург министрите на финансите на страните от Еврозоната се споразумяха за условията по гръцкия дълг. Броени дни след сключването на споразумението с Македония Еврогрупата договори последния транш за Атина, както и момента, в който ще падне надзорът на кредиторите.
Гърция окончателно ще затвори етапа на финансовата спасителна програма на 20 август. След дълги години на рецесия и мерки на строги икономии министрите на финансите от Еврозоната решиха да отделят Атина от опеката на кредиторите. По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с още 10 години погасителния срок за някои заеми.

Мариу Сентену – председател на Еврогрупата:

„Можем уверено да заявим, че гръцкият дълг ще бъде устойчив и в бъдеще. Отново потвърждаваме ангажимента си да продължим да подкрепяме Гърция и нейния народ в техните усилия да се реформират и да запазят посоката си на устойчив растеж.“

Бруно Ели Моура – министър на икономиката на Франция:

„Според мен това е окончателното споразумение, което очаквахме по въпроса за гръцкия дълг. Отне ни много време да се договорим и да постигнем компромис. Смятам, че това е един добър и солиден компромис, който ще позволи на гръцката икономика да се възстанови. Въпросът с гръцкия дълг вече е зад гърба ни.“

Правителството в Атина също не скри удовлетворението си от сделката. Дори след излизането си от спасителната програма Гърция ще остане обект на стриктно наблюдение. За последните 8 години тя получи над 270 млрд. евро помощ от Еврозоната и Международния валутен фонд в рамките на общо 3 спасителни програми. В замяна гърците проведоха редица реформи за оздравяването на публичните си финанси.

Най-ново

Единична публикация

Избрани