Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обявиха конкурс за мемориала пред НДК

[post-views]
Обявиха конкурс за мемориала пред НДК

DSC_0032Обявен е конкурсът да се възстанови легендарният Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове пред НДК. Монументът е открит през 1934 г. по повод 50-годишнината от формирането на двата полка, а върху плочите му са изписани имената на над 3000 войници и офицери, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Разрушен е през 1977 г. при строителството на Националния дворец на културата. Върху три стени в буквата „П” са били монтирани емайлирани табели с имената на загиналите. Отново пред скулптурната фигура на Лъва се проведе военен ритуал на 4 нември м.г.

Конкурсът е подготвен от екип на главния архитект на София Здравко Здравков – каза на пресконференция Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. В журито за оценка на проектите ще бъде включен и представител на военно-патриотичните съюзи, които са инициатори за възстановяването. Фандъкова благодари на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и екипа му за добрата съвместна работа. Мемориалът ще остане със статут на военен паметник.

Според арх. Здравко Здравков част от надписите са унищожени при бомбардировките в края на Втората световна война и затова автентични елементи ще бъдат интерпретирани. Радикална е промяната на мястото в градоустройствения план, затова решението на новия проект ще бъде професионално предизвикателство. Срокът е до края на юли. Премиите за първа награда са 7 хил. лв., за втора – 5 хил. лв., и за трета – 3 хил. лв. Спечелилият първо място ще разработи проект в работна фаза.
Зам.-кметът Тодор Чобанов поясни, че мемориалът съдържа имена на хора, погребани извън пределите на днешна България. Ценни са и датите с места на важни сражения, имена с представители на различни етноси, които са се сражавали за Родината ни. Повечето оригинални елементи, които се съхраняват в НВИМ, не могат да се възстановят, но част от запазените ще се реинтегрират в монумента. Председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ кап. далечно плаване Атанас Илев поиска да се търси по-голяма автентичност при възстановяването, а председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов предложи сред надписите да намерят място и имената на загиналите около 360 воини от двата полка във Втората световна война. Генералът от резерва Златан Стойков, председател на СОСЗР, увери, че членовете на съюза активно ще се включат в реализацията на проекта. 

В пресконференцията участваха още Малина Едрева, председател на Комисията по култура в Столичния общински съвет, генерал-майор от запаса Петко Драгоев, Емил Гуджев, председател на дружество „Военноинвалид” в столицата, и Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика” на МО.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани