Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Организацията за забрана на химическите оръжия ще посочва виновници за атаки със забранени токсини

[post-views]
България беше избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие

OZHOОрганизацията за забрана на химическите оръжия разширява правомощията си. На извънредно заседание в Хага мнозинството от държавите-членки вмени на организацията нова функция – да посочва конкретни виновници за извършени атаки със забранени токсични вещества.
В рамките на досегашните правила Организацията за забрана на химическите оръжия можеше единствено да установи дали е използвано бойно отровно вещество или друг тип химическо оръжие. Начело с Великобритания, 82 държави подкрепиха предложението за разширяване на правомощията на организацията. Британците видяха в решението морална победа след случая с отравянето на Сергей Скрипал, за който Запада обвини Русия.

Борис Джонсън – министър на външните работи на Великобритания:

„Станахме свидетели на цяла вълна химически атаки – в Сирия и Солзбъри, както и на други места. Наложената забрана върху използването на химически оръжия бива нарушавана и от днес Организацията  има властта не просто да констатира употребата на подобен тип оръжие, но може и да посочи кой точно го е направил.“

Александър Шулгин – посланик на Русия в ОЗХО:

„Според нас няма друга международна институция, освен Съвета за сигурност на ООН, който може да се произнася по подобни въпроси. Само той може да вменява отговорности, да решава общите въпроси на войната и мира и да налага санкции.“

Международното право категорично забранява употребата на всякакво химическо оръжие. Въпреки това за последната година в Сирия бяха извършени няколко химически атаки, за които беше обвинен режимът на президента Башар Асад. Подобни нападения имаше и в Ирак, Малайзия и Газа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани