Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

16.06.2018 Договориха срещата Тръмп – Путин в Хелзинки

[post-views]
Русия обвини САЩ в пряка намеса в Украйна

USA_RossiaПрезидентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат на 16 юли в Хелзинки. Това потвърдиха едновременно от Белия дом и Кремъл. Двустранните отношения и въпросите, свързани с националната сигурност ще са в основата разговорите между двамата лидери, допълниха от  офиса на американския президент.
Новината за точната дата и място на срещата между лидерите на САЩ и Русия дойде ден, след като високопоставени представили на Вашингтон и Москва се споразумяха да я организират в най-близко време.
Съветникът по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков заяви след  срещата си със съветника по национална сигурност на Белия дом Джонболдън, че очаква разговорът между Путин и Тръмп да продължи няколко часа. Ушаков не изключи да бъде подписано споразумение за нормализирането на отношенията между двете страни.
От влизането си в Белия дом Тръмп и Путин са се срещали на няколко пъти по време на големи международни форуми, но досега не са разговаряли на четири очи.
Като повечето решения на Тръмп и това предизвика  противоречиви реакции.  В САЩ, където тече разследване за  връзките на хора близки до Тръмп с Русия, много политици се питат дали ще бъде поставен въпросът за намесата на Москва в американския политически живот. В Европа решението на Тръмп също повдига много въпроси, особено във Великобритания, която открито иска да изолира Путин, след опита за покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му.
И все пак анализаторите коментират, че възобновяването на диалога между САЩ и Русия е ключов за глобалната сигурност.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани