Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървава статистика – 145 политически убийства белязаха вота в Мексико

[post-views]
Mексико отчете рекорден брой убийства през 2018 г.

Eleven people killed and six vehicles burned in southern Mexico145 политически фигури и лица, имащи отношение към политическия живот, са убити в Мексико по време на кампанията преди вота за президент и парламент на 1 юли. Сред жертвите са 48 кандидати за важни държавни постове, съобщиха от мониторинговата агенция, която следи индекса на политическо насилие в страната.
От началото на изборния процес на 8 септември миналата година до деня за размисъл на 30 юни тази година, са регистрирани общо 627 акта на агресия срещу политици в Мексико, сочи статистиката. От всички атаки срещу кандидатите за различни постове малко над 200 са преки заплахи, 85 са случаите на физическа агресия, 57 са нападенията с огнестрелно оръжие. Регистрирани са и 50 смъртни случая от общо 52 покушения срещу роднини на видни политици.
Само в навечерието на вота е съобщено за 46 нападения и девет убийства на местни лидери и членове на по-малките партии в провинцията.
Припомняме, че на изборите в неделя левицата постигна историческа победа и взе властта в Мексико за пръв път от десетилетия. Неин представител, Андрес Мануел Лопес Обрадор, ще заеме и президентския пост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани