Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протести срещу съдебната реформа в Полша – пенсионират 40% от върховните съдии

[post-views]
Протести срещу съдебната реформа в Полша  – пенсионират 40% от върховните съдии

zx620y348_3010225Масови протест в Полша. Хиляди в столицата Варшава и други големи градове се обявиха против реформата на правителството в съдебната система. Според демонстрантите промените противоречат на Конституцията и върховенството на закона.
Между 4000 и 5000 хиляди души се събраха пред сградата на Върховния съд в знак на подкрепа към председателката му Малгожата Герсдорф и други съдии, които се обявяват против съдебната реформа. Мярката задължава навършилите 65-годишна възраст магистрати да се пенсионират. Това ще засегне близо 40 процента от върховните съдии на страната. Според магистратите това е чистка. За това и едно от лицата на протести стана председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф, която отказа да се пенсионира и отиде през деня на работа.
За висшия магистрат промените ще подкопаят независимостта на съда и върховенството на закона.

Малгожата Герсдорф – председател на Върховния съд на Полша:

„За мен, първия председател на Върховния съд това е тъжен ден. Ерата на независимостта на съдебната система, върховният съд и всички други организации приключи.“

Прокарваните от управляващата в Полша партия на „Правото и справедливостта“ реформи в съдебната система вкараха страната в челен сблъсък с европейските институции. В понеделник ЕС официално започна нова процедура срещу Полша заради реформата във Върховния съд. Брюксел е категоричен, че с действията си Варшава подкопава върховенството на закона не само в страната, но и в Европа. Полското правителство е категорично, че промените са задължителни, за да може да се реформира наследената от комунизма корумпирана съдебна система в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Костадин Филипов

Най-ново

Единична публикация

Избрани