Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инцидентът с „Новичок“ в Еймсбъри: Великобритания поиска обяснение от Русия

[post-views]
Инцидент при кацане на летище Хийтроу: Мъж падна от колесника на самолет над Южен Лондон

The road is blocked near a police tent in The Maltings shopping centre in Salisbury, England Tuesday March 6, 2018 near where Sergei Skripal was found critically ill by exposure to an unknown substance. Skripal, a former Russian spy is in critical condition after coming into contact with an

Великобритания поиска обяснение от Русия за втория случай с отравяне в страната с химическото оръжие „Новичок“. Вътрешният министър Саджид Джавид заяви, че пострадалите мъж и жена са били изложени на същото отровно вещество, като това използвано срещу бившия руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Самоличността на пострадалите не е официално потвърдена, но бяха идентифицирани, като 45 годишният Чарли Роули и 44 годишната Даун Стърджис. Двамата бяха намерени в безсъзнание в дома им в град Еймсбъри в събота и хоспитализирани в болницата в град Солсбъри. Състоянието им остава критично.
На този етап от разследването, в което участват повече от 100 полицаи от отдела за борба срещу тероризма, е да се установи къде точно са били отровени мъжа и жената и мотива. В миналото на пострадалите няма нищо, което да предположи, че двойката да е нечия мишена, коментират следователите.
Вътрешният министър на страната Саджид Джавид не изключва, двойката да е имала контакт с отровното вещество на място, различно от местата, които властите почистиха, след опита за покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в град Солсбъри, който се намира на малко повече от 11 км от Еймсбъри.
Засега няма опасност за общественото здраве, обявиха болничните власти. В сила обаче остава предупреждението да се избягва контакт с непознати предмети.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани