Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топката е в полето на македонския президент – парламентът отново прие закона за името Северна Македония

[post-views]
Македонският президент отказа да подпише Закона за езиците

Makedonia_gjorge-ivanov-prezidentМакедонският парламент отново прие закона за ратификация на договора за името с Гърция, след като президентът на страна Георге Иванов наложи вето. След повторното гласуване се очаква държавният глава отново да откаже да го подпише.  
Законът мина с 69 гласа „за“, но за разлика от първия вот, този път един депутат гласува с въздържал се. И този път депутатите на опозицията ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата преди гласуване, като протест срещу споразумението, в което те виждат заплаха за идентичността на македонската националност.
Преди гласуването министърът на външните работи Никола Димитров призова президента да подпише закона, независимо дали му харесва или не, защото като държавен глава трябва да защитава Конституцията.
Според Основния закон на Македония ако върнат от президент закон бъде приет от парламента повторно с поне 61 гласа от 120 депутата, то той е задължен да го подпише.
В случай, че държавният глава все пак реши да не го подпише, то това може да го направи председателят на парламента, като първо го даде за публикуване в държавен вестник.
Решаването на спора с името на Македония, реално отваря врата на западната ни съседка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани